2011. május 31. 12:41.

torveny_0 Jövőre egyedül a kormány dönthet a minimálbér mértékéről, ugyanis az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT) felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács semmilyen jogkörrel nem bír majd, így nem lesz beleszólása a fontosabb ügyekbe. Ez alapján nem csak a minimálbér kérdése, hanem a bruttó béremelés mértéke és a Munka Törvénykönyvének a változtatása is a kormány kezében lesz.

A kormány a jövőben anélkül hozhat rendeleteket, hogy kikérné a munkáltatók és a szakszervezetek véleményét. Az eddigi norma szerint mindig sikerült megegyeznie a politikai vezetőknek a munkaadókkal és a munkavállalókkal, ezután azonban nem lesz szükség egyezkedésekre. Például elegendő egyetlen rendelet, hogy az adójóváírás kivezetését a munkaadókkal lehessen kompenzáltatni, ami komoly terhet róna a cégekre, de egy másik verzió szerint akár a munkavállalóknak is súlyos nehézségei adódhatnak miatta.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban már kijelentette, hogy az országban működő érdekegyeztetési formák nincsenek kőbe vésve. A kormány szerint a most megszüntetett Országos Érdekegyeztető Tanács nem működött hatékonyan, ezért volt szükséges az új szervezet létrehozására.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=1559 w=320 h=80 float=left]Június 1-jétól a Malév utasok felvétele a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A terminálja helyett a 2B ...