2011. november 30. 16:54.

aids_szalag Az AIDS korunk egyik legsúlyosabb, gyógyíthatatlan betegsége. A WHO adatai szerint jelenleg mintegy 40.000.000 HIV- fertőzött ember él világszerte. December elsején, az AIDS ellenes küzdelem világnapján a betegség megelőzésére hívják fel a figyelmet a szervezetek. Az AIDS-et, mint különálló betegséget 1981. december 1-től jegyzik.

1988. óta tartjuk az AIDS ellenes küzdelem világnapját december első napján. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a fertőzésre, annak megelőzésére, valamint segítsen leküzdeni az előítéleteket. Az AIDS világnapján általában adományokat is gyűjtenek, aminek összegét a betegség kutatására, valamint a fertőzöttek gondozására fordítják.

A HIV/AIDS fertőzöttek 95%-a a fejlődő országokban él, ám a betegség a világ bármely részén fenyegető veszélyt jelent az emberekre, függetlenül attól, hogy nők, férfiak vagy gyerekek.

Az AIDS, vagyis Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes, a HIV, az emberi immunhiány vírusa által előidézett betegség. A vírus éveken át észrevétlenül megbújik a szervezetben, lassan károsítja az immunrendszert és csak évek múlva jelentkeznek tünetei. A betegség óvszer nélküli szexuális együttlét és közös tűvel folytatott injekciós kábítószerhasználat révén terjed leginkább.

Magyarországon 2009-ben 1.334 kiszűrt HIV fertőzött élt. A tényleges HIV-fertőzöttek számát a szakemberek a kiszűrt létszám 3-5-szörösére szokták saccolni, vagyis hazai viszonylatban ez körülbelül 6.500 beteget jelent.

Fontos, hogy mindenki megismerje a HIV fertőzéssel kapcsolatos veszélyeket és kockázatokat még az aktív nemi élet megkezdése előtt, továbbá tudomása legyen a védekezési lehetőségekről. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekek megfelelő felvilágosítást kapjanak, melyekben nagy szerepük van az óvszerreklámoknak és promócióknak.

A következő híreink is érdekelhetik:
Szív Világnapja

Szív Világnapja – 2012. szeptember 30.

2012. szeptember 27. 14:32.
Víz Világnapja – március 22.

Víz Világnapja – március 22.

2012. március 19. 13:21.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=2802 w=320 h=80 float=left]A fiatalok az utolsó pillanatban fogják csak megtudni, hogy az általuk választott egyetemen vagy főiskolán milyen ...