2015. december 16. 17:08.

Egészség tippek: Szigorítanak a jogsi eü-alkalmassági vizsgáján – nem fog mindenkinek tetszeni! közzétéve, a(z) Egészség megőrzése témában, Violetta által. Tovább is van..

Jövő évtől, légzészavar vizsgálat, eü-alkalmassági feltétel lesz azok számára, akik autót akarnak vezetni.

A változtatás (újítás) uniós előírás.

eu_zaszlo_-_keparchivum_9

„Jövőre már megváltozott alkalmassági vizsgán kell megfelelni ahhoz, hogy valaki jogosítványt kaphasson, vagy meg tudja hosszabbítani a már meglévőt.” –hangzott el a Ma délelőtt műsorában.

A vizsgálatok kiegészítése elsősorban férfiakra jellemző az alvás közbeni ún apnoé (légzészavar). Ilyen problémával élőknél állítólag módosulhat a járművezetők alkalmassága.

Aki nem fog a szűrővizsgálaton részt venni, az nem kaphat jogosítványt, illetve nem fogják meghosszabbítani.

Ez az újfajta kötelező vizsgálat uniós előírás, amelyet egy munkacsoport dolgozott ki. Ennek magyar orvos tagja is volt.

A sofőrt indokolt esetben a háziorvos szakemberhez küldheti egy kitöltött “bevallásos” kérdőívvel, ahol majd eldönthetik, hogy vezethet-e vagy sem.

„Az alvás idején összegyűlő légvételi szünetek következménye a kevesebb oxigén, amelynek nyomán nappal koncentrációgyengeség alakulhat ki, és alvási attakok (10-12 másodperce bárhol képesek vagyunk hirtelen elaludni) következhetnek be.” – nyilatkozta Várszegi Mária, a Szegedi Alvásdiagnosztikai Centrum főorvosa a Ma délelőtt műsorában.

Ha valakinél probléma van, akkor 2-3 év alatt légsínterápiával helyre lehet hozni. Műtét, gyógyszer nem használ.

Komoly munka, alvás közben

Szakács Zoltán neurológus szerint nemcsak az alvás mennyisége is, de minősége is fontos. Alvásközben ugyanis nem pihenünk, hanem a szervezet fontos hormonokat termel, hogy homloklebenyünk alkalmas legyen a másnapi gondolkodásra.

„Minden olyan folyamat pedig, amelyik tönkreteszi, fragmentálja az alvást, komoly problémákat okozhat: egy sofőr egy-két pillanatra “bealudhat’ a volán mögött (ez 20-30 méter!), és lelassulhat a reakcióidő, a döntésképesség, ugyanúgy, mintha részegek lennénk.” – mondta Szakács Zoltán az Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ elnöke.

jogositvany1-1024x683

Az újítás sok aggályt felvet. Többek között az ember kenyerének keresetét. A „betegség”, amely több százezer embert érint, talán az Európai Unió az újfajta alvásorvoslás következményei. Ugyanis a „betegséget” 250 ezer forintos készülékkel lehet kezelni. Nagyon súlyos esetekben fedezi a készülék felét az OEP.

Forrás: hirado.hu , 24.hu

A tovább olvasáshoz az eredeti cikk megtekintése szükséges..

Szigorítanak a jogsi eü-alkalmassági vizsgáján – nem fog mindenkinek tetszeni!
A(z) Szigorítanak a jogsi eü-alkalmassági vizsgáján – nem fog mindenkinek tetszeni! bejegyzéshez hasonló:
Tarlós István

Tarlós nem mindenkinek engedi a pornót

2012. szeptember 3. 7:59.
Alekosz

Alekosz mindenkinek hazudott?

2012. május 9. 16:10.
Az ebéd mindenkinek jár

Az ebéd mindenkinek jár

2010. július 15. 20:28.
A(z) Szigorítanak a jogsi eü-alkalmassági vizsgáján – nem fog mindenkinek tetszeni! nevű bejegyzés folytatását ezen a linken tekintheti meg..

Hozzászólás írása (Szigorítanak a jogsi eü-alkalmassági vizsgáján – nem fog mindenkinek tetszeni!):

A következő híreink is érdekelhetik:
Tarlós István

Tarlós nem mindenkinek engedi a pornót

2012. szeptember 3. 7:59.
Alekosz

Alekosz mindenkinek hazudott?

2012. május 9. 16:10.
Az ebéd mindenkinek jár

Az ebéd mindenkinek jár

2010. július 15. 20:28.
Ezt olvasta már?
fa8e1d2ad9afddb7bcc1c2f1974b7776

Egészség tippek: 20 másodperc alatt lekezeli az amerikai katonák lőtt sebeit egy új módszer közzétéve, a(z) Egészség megőrzése témában, ...