2011. március 10. 18:09.

tel_0 A magyar éttermek színvonala az elmúlt évtizedben valamelyest javult, de még mindig vannak olyan ételek, amiket jobb, ha elkerülünk. Bár a kivétel erősíti a szabályt, és egyes vendéglátóhelyeken bármikor bármit megehetnénk, mert minőségi hozzávalókból és kellő szakértelemmel készítik el az ételeket, mégis saját érdekünkben fontoljuk meg, hogy egy étteremben bevállaljuk-e a következő fogásokat.

Hortobágyi palacsinta – Egy tipikus magyar étel, ami otthon elkészítve igazán finom és ízletes tud lenni, de az éttermekben mindenféle maradékból, konyhai hulladékból és visszaküldött húsokból készül.

Kijevi csirkemell (pulykamell) – A csirke- és pulykamelleket mellőzni kell az éttermekben, ugyanis az állat húsa antibiotikumoktól és növekedési hormonoktól érdekes ízű, valamint a túlsütéstől fűrészporos lesz. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy általában tocsog valamilyen fűszeres olajban.

Bécsi szelet – Maradékhúsokból klopfolják össze a szakácsok, mivel a panír elfedi a külsejét, így a gyanútlan vendég nem veszi észre, hogy mit eszik. Fontos szabály: láthatatlan (bepanírozott) húst nem szabad kérni kétes éttermekben.

Vörösboros marhapörkölt – Jó minőségű marhahús, pirospaprika és szalonna helyett sok hagymával, paradicsomsűrítménnyel és érdekes vörösborral savanyítják meg a reciklált húst.

Spagetti carbonara – Egyszerű a receptje: szétfőzött tészta, hulladékhúsból, zsíros, tocsogós mártással. De a milánói és a bolognai spagetti is hasonlóan készül.

Brassói aprópecsenye – Egyértelműen hulladékveszélyes az „apró” hús miatt.

Fogas Kárpáti/ Orly/ roston vagy bármi más módon – A vendég általában nem ismeri a halakat, így legtöbbször nem is azt kapja, amit kér. Túlsütött, olajos, mirelit vagy érdekes körülmények között tenyésztett halat szolgálnak fel általában.

Halászlé – Költséghatékonyság szempontjából rossz minőségű halakat passzíroznak le, halászlékockával, piros arannyal és édes paradicsomsűrítménnyel.

Lazac – A kétes eredetű tápon felnevelt, rossz ízű, festékkel színezett, túlsütött halat senki nem szeret enni, ezért nem érdemes sült lazacot rendelni az éttermekben. A füstölt lazaccal érdemesebb megpróbálkozni, mert általában azt készen veszik a vendéglők és már nem nagyon tudják elrontani.

Gulyásleves – Az eredetileg pecsenyehúsnak készülő ételből rántott hús lesz, majd valamilyen pörköltbe vagy brassóiba kerül, végül gulyáslevesként végzi. Túlsózott, ezerszer megmelegített, túlpaprikázott és túlparadicsomozott, szappan ízű répával megszórt levest kapunk, ha gulyáslevest rendelünk.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=998 w=320 h=80 float=left]Neves élelmiszergyártó cégek cserélik le a csomagolásokat, mivel a legújabb kutatások bebizonyították, hogy az újrahasznosított újságpapírban ...