2010. október 12. 22:53.

j-varoskozpont Az Élőlánc Magyarországért mozgalom szervezte azt a pénteki demonstrációt, amin a Bécsi utcai házak lebontása ellen tiltakoztak. Az öt ház helyett egy hatalmas, 44600 négyzetméteres üvegmonstrumot akarnak felhúzni a belvárosban. Az üvegpalota az Új Városközpont nevet kapta.

Az épületegyüttes alá 7000 négyzetméteres, 470 autó befogadására alkalmas mélygarázst terveznek a kivitelezők. A több mint 50 méter magas épületben irodák és üzletek kapnának helyet, valamint egy 4 emeletes szállodát is bepasszíroznának.

Az új épületegyüttes felépítése hatalmas autóforgalmat generálna a nemrég Budapest új belvárosának kikiáltott részen. Az építési tervek jogszabályellenesek is, mivel 30 méter magas épületmagasság engedélyezett, ennek ellenére 50 métert is meghaladó épületet terveztek a város közepére, ami a központ látképét jelentősen rontaná. Tetézi a helyzetet, hogy az öt lebontásra ítélt épület az 5. kerületi világörökségi védőzónában van, így védettség alatt állnak – elvileg.

Az új projekt ellen rengeteg építész, civil szervezet és műemlékvédő tiltakozott. Többek között részt vett a pénteki demonstráción a Nemzetközi Építész Szövetség, a MÉK elnöksége, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Urbanisztikai Társaság, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztika Tanszéke és a Budapesti Corvinus Egyetem Településépítészeti Tanszéke.

A demonstráción felszólalt Ertsey Attila MÉK-alelnök, Karátson Gábor író és Lukács András, az Élőlánc Magyarországért vezetője, valamint a Váralja Szövetség elnökségi tagja, Hetzmann Róbert is. A tüntetésen folytatták a hónapok óta tartó aláírásgyűjtést, amit már több mint 4600-an aláírtak.
A demonstrálók végül testükkel élő láncot alkottak a lebontásra ítélt épületek körül.

A következő híreink is érdekelhetik:
Új Városközpont Rákosmentén

Új Városközpont Rákosmentén

2011. március 17. 19:37.

Hozzászólás írása:

Comments are closed.

Ezt olvasta már?

[singlepic id=410 w=100 h=240 float=left]Október 10-én ünnepélyes keretek között megnyitották Robert De Niro budapesti, Nobu nevű éttermét. A megnyitón a ...