2012. június 8. 10:33.

Nagyon kevesen jelentkeztek a részösztöndíjas helyekre, így most az oktatásért felelős államtitkárság azon fáradozik, hogy az eredetileg 10.000 ilyen helyet 5.000 államilag támogatottá váltsa át.

Néhány ezer fiatalnak lehetősége adódhat arra, hogy a szűk keret ellenére államilag finanszírozott képzésben tanulhasson, mivel nagyon kevesen jelentkeztek a részösztöndíjas helyekre – írja a Népszabadság.

Az Emberi Erőforrások Minisztérium közlése szerint “a Felsőoktatási Tervezési Testület javaslatot tett a miniszternek a 2012-ben a felsőoktatásba felvehető, államilag támogatott hallgatói létszámkereten belüli – a részösztöndíjas helyekből az állami ösztöndíjas létszámhoz történő – átcsoportosításra az alapképzésben és az osztatlan képzésben”.

felsőoktatás

Ötezerrel többen juthatnak be az állami képzésekre

A Népszabadság információi szerint az ötezer új állami ösztöndíjas helyből a bölcsész szakok kapnának, de a jogászok és a közgazdászok nem.

Úgy tudni, hogy az államilag finanszírozott helyek közül is maradt kiadatlan, a szakértői becslések szerint 5-7.000 hely ragadt be, és épp az állam által preferált szakokra: például a műszaki, természettudományos képzésekre jelentkeztek kevesen.

A tét nagy, ugyanis egy természettudományos képzés sokkal többe kerül az államnak, mint mondjuk egy bölcsész, egy jogász vagy egy közgazdász szak, így ha újraosztásra kerül a sor, akkor például 1.000 természettudományos hely akár 2-3.000 plusz bölcsészt is jelenthet.

A következő híreink is érdekelhetik:
felsőoktatás

Alig marad ingyenes hely az egyetemeken

2012. december 5. 14:51.
Ismét ingyenes tanfolyamok Terézvárosban

Ismét ingyenes tanfolyamok Terézvárosban

2010. szeptember 14. 17:26.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Hamupipőke

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint tündérmese részesei vagyunk, ugyanis a válságnak vége és a magyar gazdaság jövőre már szárnyalni fog ...