A hamburgi egészségügyi szakértők bejelentették, hogy mégsem spanyol uborka okozza a halálos áldozatokat is követelő hasmenéses járványt Németországban. A Spanyolországból importált, fertőzöttnek vélt zöldségeken a vizsgálatok kimutattak az EHEC baktériumot, de az nem egyezik a betegeknél kimutatottal.
Néhány napja a német szakértők azt állították, hogy a járványt okozó baktériumra akadtak a Spanyolországból származó uborkákban. Erre Madrid igen heves tiltakozással reagált. A mostani, új vizsgálatok negatív eredményt mutattak a spanyol zöldségekkel kapcsolatban, ami még jobban fokozza a spanyol-német ellentétet.
Tekintélyes szakértők élesen bírálják a német hatóságokat, hogy két héttel a járvány kirobbanása után sem sikerült az okokat kideríteni.
A német kutatók továbbra sem tudják, hogy melyik zöldségfajta terjeszti a coli baktérium által kiváltott fertőzést. A gyanú szerint a járványt helytelenül trágyázott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta okozza, azonban ez a feltételezés sem bizonyított, csak a betegek étkezési szokásainak tanulmányozásai alapján jutottak erre a következtetésre.
A szakemberek kifejlesztettek egy gyorstesztet, aminek segítségével néhány óra alatt ki tudják mutatni a betegeknél a fertőzést. Eddig két napot kellett várni a betegség diagnosztizálására. A gyorsteszt nem csak a betegeknél, hanem a zöldségeknél is kimutatja a fertőzést.
A németek egyre nagyobb arányban mondanak le a nyers zöldségek fogyasztásáról – legalábbis a járvány idejére.
A legfrissebb adatok szerint már több mint 1500 megbetegedést regisztráltak.