2015. december 8. 16:32.

Idén is elérkeztünk a karácsonyt megelőző adventi hetekhez, amikor a magyar családok jelentős része szembesül azzal, hogy nem sikerült elegendő pénzt megtakarítaniuk ahhoz, hogy megvegyék családtagjaik számára azokat az ajándékokat, amelyeket szeretnének.

Ez főként a gyermekek esetében különösen nagy probléma, a szülőnek ugyanis ilyenkor döntenie kell: vagy kompromisszumot kötnek és olcsóbb termékeket vásárolnak, esetleg hiányosan teljesítik a kérést, vagy személyi kölcsönt, esetleg áruhitelt vesznek fel annak érdekében, hogy szeretett családtagjuk semmiben se szenvedjen hiányt.

Drasztikusan csökkent a magyarok ünnepi hitelfelvételi kedve

Nem volt azonban ez mindig így, a korábbi években, főként a válság előtt a legtöbb család számára nem volt kérdéses, hogy felvegyen-e kisebb összegű, rendszerint egy év alatt lepergő személyi kölcsönöket vagy áruhiteleket karácsony előtt, mára azonban a legfrissebb hírek szerint változott a helyzet. Egy friss felmérés szerint ugyanis bár a nemrégiben lezajlott brókerbotrányok ellenére is megmaradt a hitelfelvételi kedv, a magyar lakosságnak azonban mindössze alig 5 százaléka az, akik feltételes módban vennének fel hitelt az ünnepek előtt.

Mindez azért is különösen meglepő, mert a magyar háztartások csak a karácsonyi kiadásokra, főként az élelmiszerekre és egyebekre átlagosan 43 ezer forintot terveznek költeni, miközben csak és kizárólag ajándékokra fejenként közel 30 ezer forintot, ami egy négytagú család esetében egyetlen személy esetén átlagosan 90 ezer forintnak megfelelő összeg. Ezt a fentiek értelmében a magyar lakosság már sokkal szívesebben próbálja megspórolni az év korábbi időszakaiban, minthogy hitelt vegyen fel ahhoz, hogy finanszírozni tudja ünnepi kiadásait.

A legtöbben a megtakarításukhoz nyúlnak

Nagyon kevés család vesz fel személyi kölcsönt karácsony előtt

Nagyon kevés család vesz fel személyi kölcsönt karácsony előtt

A kutatás során – amelyben 18 és 69 éves magyar férfiak és nők vettek részt – kiderült, hogy a lakosság 82 százaléka idén garantáltan aktuális havi jövedelmét tudja csak felhasználni arra, hogy fedezze karácsonyi kiadásait. Ez annyit jelent, hogy vélhetően más tekintetben, például az ételen vagy egyéb extrákon próbálnak meg spórolni csak azért, hogy mindenkinek meg tudják venni azt, amit csak szeretné. A statisztikák alapján a magyarok 32 százaléka a megtakarításához is hozzányúl ebből a célból, de személyi kölcsönt csak a lakosságnak alig 5 százaléka venne fel azért, hogy meg tudja venni a kiszemelt ajándékot.

A felmérésből kiderült, hogy bár a fentiek elég negatív hangulatot jeleznek, összességében azonban a hitelfelvétel megítélése még ennek ellenére is sokkal kedvezőbb lett a korábbiakhoz képest. A lakosság körében ugyanis például 16 százalékra emelkedett azok száma, akik az elmúlt négy évben megváltoztatták véleményüket, és ismét bíznak a bankokban, valamint az országban, ergo biztonságosan mernek, vagy mernének hitelt felvenni. Ezzel párhuzamosan hét százalékkal csökkent azok számára, akik ellenzik vagy rossz dolognak tartják a hitelfelvételt, ennek megfelelően sokkal nagyobb létszámban vannak azok az emberek, akik bár ismerik a kölcsönök negatívumait, bizonyos élethelyzetekben mégis elengedhetetlennek tartják a felvételt.

Érdekesség, hogy a felmérés rákérdezett a közelmúlt eseményeire is, ezáltal a brókerbotrányra, amelyről a megkérdezettek jelentős része hallott, ám csak kevesen tudják, hogy pontosan mi történt. Ennek ellenére is legalább a lakosság felének ismét megrendült a bizalma a pénzintézetek irányába, azonban csak alig az emberek egyharmada jár el óvatosabban ilyen ügyletekben

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Közel 250 millióba került a világ legdrágább antik aranyérméje (a kép illusztráció)

Az egész világon napi szinten rendeznek különféle árveréseket, amelyeken elképesztő összegekért kelnek el különféle értéktárgyak, a leggyakrabban egykori pénzérmék, amelyek ...