Spanyol kutatók bebizonyították, hogy a paradicsom egészségesebb, mint eddig hittük, ugyanis új antioxidánst fedeztek fel a piros zöldségben. A kutatás szerint minden eddig ismert vegyületnél erősebb a felfedezett antioxidáns, ami minden bizonnyal nagy jövő előtt áll, hiszen több ágazatban, köztük a gyógyszeriparban is nagy hasznát vehetik majd.
A sejtekben történő oxidáció öregíti a szervezetet, de az antioxidánsok megakadályozzák, vagy legalábbis lelassítják ezt a folyamatot. A vörösborban lévő rezveratrol is késlelteti az öregedést, így gyógyszerekben is megtalálható már. A most felfedezett anyag antioxidáns hatása a rezveratrolnál 14-szer erősebb, csaknem 5-ször hatásosabb, mint az E-vitamin és 10-szer jobb, mint a C-vitamin.
A spanyol kutatók által felfedezett fenolszármazékot a paradicsom akkor termelte védekezésül, amikor egy bizonyos baktérium megfertőzte.
Máris nagy az érdeklődés az új antioxidáns iránt. Az élelmiszeripar tartósításra használná, az orvostudomány terén kiemelten fontos lehet, hiszen meg lehetne vele előzni a szív- és érrendszeri betegségeket és a daganatok kialakulását. A petrokémia is fel tudná használni, mégpedig a gázolaj konzerválásában, de nagy szerepe lehet a gumi- és textiláruk előállításában is. A kozmetika is vonzónak találja, hiszen nem csak a készítmények tartósítására tudná alkalmazni, hanem a bőr öregedését is le tudná vele lassítani.