2011. november 17. 12:55.

ne-gyujts-ra A Ne gyújts rá! Világnapot minden év november harmadik csütörtökén rendezik meg, vagyis idén november 17-én tartják. Ezen a napon felhívják a dohányosok figyelmét, hogy egy teljes napra tegyék le a cigit. A felhívás nem titkolt célja az, hogy aki egy napra el tud szakadni a cigitől, az utána soha többé ne gyújtson rá.

1974-ben az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára a Ne gyújts rá! Világnap kezdeményezés azért, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem hódolnak káros szenvedélyüknek. A világnap kapcsán felhívják a táradalom figyelmét a cigarettázás káros hatásaira is.

A dohányzásról való leszokás hatalmas döntés és nagy kihívás, ám az egészség megőrzése szempontjából az egyik legfontosabb lépés.

A dohányzás a világon az első számú halálok, ugyanis az összes rákhalálozás 30-35%-áért, a tüdőrák okozta halálozás 90-95%-áért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85%-áért, valamint a szív- és érrendszeri betegségek 25-30%-áért felelős. Évente 3 millió ember halála vezethető vissza a dohányzásra – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint.

A káros szenvedélyt tekintve hazánk előkelő helyen szerepel a világranglistán, ugyanis a magyar lakosság egyharmada rendszeresen dohányzik. A kutatások szerint egyre többen és egyre fiatalabban, szinte gyerekként próbálják ki a cigit. További statisztikák szerint összefüggés van a dohányzásra való rászokás és a családi vagy baráti dohányosok száma között.

Magyarország hatalmas lépést tett az egészségesebb élet felé azzal, hogy 2012 januárjától teljesen betiltja a zárt közterületeken való dohányzást.

A következő híreink is érdekelhetik:
Limfóma világnap – szeptember 15.

Limfóma világnap – szeptember 15.

2011. szeptember 14. 15:28.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=2705 w=320 h=80 float=left]Egyre nagyobb az esélye annak, hogy a Földre zuhan a november 8-án fellőtt Phobosz-Grunt űrszonda. A ...