2012. október 9. 14:06.

A 2012-es fizikai Nobel-díjat Serge Haroche francia és David Wineland amerikai kvantumfizikusok kapták, a kvantumrendszerek vizsgálatában elért eredményeikért.

A két tudós kutatásai révén megnyitotta az utat a jövő számítógépei: a kvantumszámítógépek előtt.

Serge Haroche és David Wineland kutatók azzal érdemelték ki a Nobel-díjat, hogy olyan kvantumoptikai vizsgálati módszert dolgoztak ki, mely lehetővé teszi az egyedi kvantumrendszerek (például fotonok) megfigyelését és módosítását anélkül, hogy azok elvesztenék kvantummechanikai természetüket.

A kísérletek nem csak a kvantumszámítógépek lehetőségét hordozzák magukban, hanem az időmérés új alapjait is megteremtik, mégpedig olyan órák ígéretével, amelyek sokkal pontosabbak lesznek a mai atomóráknál.

Serge Haroche és David Wineland

A 2012-es fizikai Nobel-díjat Serge Haroche és David Wineland kapta

2012-es orvosi-élettani Nobel-díjat október 8-án hirdette ki a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A díjat John B. Gurdon brit és Shinya Yamanaka japán kutatók kapták, felnőtt sejtek embrionális sejtekké való “visszaprogramozásáért”.

 

A következő híreink is érdekelhetik:
Nobel-díj

Mo Jen kapta az irodalmi Nobel-díjat

2012. október 11. 17:39.
Nobel-díj

Őssejtkutatóké az orvosi Nobel-díj

2012. október 8. 14:00.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Nobel-díj

A 2012-es orvosi-élettani Nobel-díjat John B. Gurdon brit és Shinya Yamanaka japán kutató kapta sejtek újraprogramozásáért. A Svéd Királyi Tudományos ...