Hatalmas drágulás, akár 20-25%-os áremelkedés is várható az élelmiszereknél – írja a Pénzcentrum.
A családokat felkészületlenül érheti a jelentős drágulás, ami az év hátralévő részében és 2013 elején várható. A Pénzcentrum szerint tudatos tervezéssel, okos fogyasztói magatartással egy-egy áremelkedés elleni csata megnyerhető, ám a végső megoldás a teljes szemlélet- és életmódváltásban rejlik, ugyanis a drágulás az alapvető élelmiszerekből kiindulva a teljes élelmiszer-fogyasztói kosárra kiterjed.
A becslések szerint év végére 200 forint lehet a burgonya kilója, míg az alma kilóját a boltokban 300 forintért kaphatjuk. A tej várhatóan 20-25%-kal fog drágulni és a magyar fogyasztás szempontjából kiemelt fontosságú sertés- és baromfihús ára is elszáll.
Az áremelkedés felkészületlenül érheti a háztartásokat, ugyanis többségük már most is feléli a családi kassza teljes egészét – mondta Ditróy Gergely, a Portfolio.hu elemzője.
A drágulásra tartalékolással készülhetünk fel, nem csak pénzben, hanem élelmiszerben is.
Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa szerint érdemes a tartós alapélelmiszerekből – például lisztből, cukorból, sóból, olajból, zsiradékból, hüvelyes termékből (szárazbab, sárgaborsó) – bespájzolni. Hosszú távú költségcsökkentést eredményezhet, ha rokonainkkal, barátainkkal vásárlóközösségeket alakítunk ki és többedmagunkkal veszünk például egy egész sertést, így a húshoz jóval olcsóbban juthatunk hozzá, valamint érdemes zöldségtermelővel is megállapodni. Továbbá fontos, hogy a pazarlást és a kidobott élelmiszer mennyiségét csökkentsünk: csak azt vegyük meg, amire tényleg szükségünk van.