2014. november 6. 11:12.

Ingatlanvásárlás előtt sokakban felmerül a kérdés, hogy egy különálló ház vagy egy lakás mellett tegyék-e le a voksukat. Mindkét verzió mellett számtalan érv és ellenérv szólhat, így mielőtt egy nagy beruházására szánnánk el magunkat, érdemes górcső alá venni néhány felmerülő kérdést.

Már nem a garzonok a legkelendőbbek

Az eddigi tendenciákkal ellentétben már nem garzonlakások, hanem a 40-60 nm-es másfél, illetve 2-3 szobás lakások a legkelendőbbek. A másfél szobás lakásokat általában gyermek nélküli fiatalok, vagy pedig idősebbek és/vagy egyedülállók vásárolják. Az egy plusz két, illetve három szobás lakásokat pedig leginkább olyan családosok keresik, akiknél legalább egy vagy két gyermek van és anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé, hogy házba költözhessenek.

Van még két egyszerű ok, amiért ezek a méretű lakások mostanában a legkeresettebbek: Az egyik, hogy a fenntartás a négyzetméterárakra levetítve ezeknél a típusoknál a legkedvezőbbek. A másik, hogy az emberek a legtöbb időt a nappaliban töltik, és természetes igényük van a külön hálószobára, gyerekszobára is.

Lakást vagy házat vásároljunk-e?

Lakást vagy házat vásároljunk-e?

A saját ház szabaddá tesz

A saját, különálló ház vásárlása mellett is számos érvet fel lehet sorakoztatni. Talán az egyik legfontosabb, hogy nincsenek közös falszomszédok, tehát viszonylagos csend és nyugalom vár arra, aki különálló házba költözik. Nem elhanyagolható tényező a kertkapcsolat sem, hiszen sokan vannak ugyan, akik nem kívánnak kertet ápolni, de legalább ennyien vágynak arra, hogy egy munkás nap után kiülhessenek a szabadba, és egy nagyot szusszanhassanak a virágzó fában gyönyörködve.
Házak esetén egyébként a 80-100 nm-es, a minimum nappali, plusz két hálószobás kategória a legkeresettebb.

Döntéskérdések

Kétségtelen, hogy alapvetően az anyagiak határozzák meg, milyen ingatlant vásároljon az ember, de akad néhány más kérdés is. Fontos például megemlíteni azt a nem elhanyagolható tényezőt, amit lokációnak hívunk. Számtalan olyan példa van, amikor egy kiváló ár/érték arányú családi házat azért nem vásárol meg a vevő, mert a gyermekeinek 10 percig kellene gyalogolnia a legközelebbi közlekedési eszközig.

Ezért inkább egy jóval kisebb alapterületű, de sokkal frekventáltabb helyen lévő lakást vásárol meg. Egy másik – banálisnak tűnő, ám mégis életszerű ok –, hogy nem mindenkinek van ideje, energiája füvet nyírni, kertet fenntartani.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

Gyorshír: KSH: 7,6 százalékkal nőtt az ipari termelés szeptemberben megjelenítve, a(z) Gazdaság témában, Violetta által. Olvasson tovább.. Az ipari ...