2011. április 13. 10:54.

oktatas Három éves kortól az óvoda, hét éves kortól pedig az iskola lesz kötelező a gyermekek számára, és egészen tizenhat éves korig tart a tankötelezettség. Ezentúl is öt tárgyból kell érettségizni a diákoknak, és 50 órás közösségi szolgálatot ír elő az új közoktatási törvény előterjesztése, aminek végleges koncepcióját április 20-án tárgyalja meg a kormány.

A dokumentum tartalmazza, hogy a három éves gyermekeknek kötelező lesz az óvoda és minden hét éves mehet iskolába. Három különböző, fejlettségi szintnek megfelelő osztálytípus lesz az elsősöknek: gyógypedagógiai osztályba a sajátos nevelést igénylő diákok mennek, a nem iskolaérett, felzárkóztatásra szoruló gyermekek kis létszámú osztályba, míg a többi gyermek normál osztályba mehet. A kormány eredetileg 15 éves korra csökkentette volna a tankötelezettség korhatárát, azonban a szakmában ez heves vitát váltott ki, így megemelte 16 éves korra.

Új alapismeretek épülnek be a tananyagba: lesz pénzügyi alapismeretek óra, egészséges életmód kialakítását segítő óra és a közlekedési szabályokat tanító óra is.

A szakközépiskolásoknak továbbra is kötelező lesz a matematika és a történelem érettségi. A koncepció szerint továbbra is öt tárgyból kell majd érettségizniük a diákoknak: matematika, magyar, történelem, idegen nyelv és egy választható tárgy.

A dokumentum kitér arra is, hogy az érettségi feltétele lesz 50 órás karitatív munka. Ebben a pontban enyhülés figyelhető meg az eredeti tervekhez képest, mivel előzőleg még 60 órás közösségi munkát írtak elő a diákoknak.

A hat- és a nyolcosztályos gimnáziumok szigorú feltételek elé lesznek állítva. Az ilyen intézményben tanuló diákoknak például magasabb óraszámok lesznek előírva, három idegen nyelv tanulása lesz kötelező, és legalább 20%-ának országos versenyeken kell részt venniük, valamint 10%-kal jobb érettségi eredményt kell produkálniuk az országos szinthez képest. Ha ezek a feltételek 3 éves viszonylatban nem teljesülnek, akkor csak négyosztályos gimnáziumként működhet tovább az adott iskola.

A jövőben a tanárok állami alkalmazottak lesznek, és fizetésüket az államtól kapják, ezzel elkerülhető lesz, hogy a pedagógusok fizetése között a települések gazdasági helyzete miatt különbség legyen. Az egyházi intézmények tanárait nem érintené az állami fizetés.

Az új közoktatási törvény több pontjában várható enyhülés, de számos kérdésben még nem született döntés. Várhatóan április 20-án kerül a kormány elé a tervezet, ahol eldőlhet a végleges koncepció.

A következő híreink is érdekelhetik:
Készülőben az új köznevelési törvény

Készülőben az új köznevelési törvény

2011. szeptember 30. 10:07.
Új felsőoktatási törvény lesz

Új felsőoktatási törvény lesz

2011. február 9. 15:00.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=1206 w=320 h=80 float=left]Komlós Juci halálával nem csak szerettei, családja és barátai szívében hagyott űrt, hanem a Nemzet Színészei ...