Megkezdődött a húsvét előtti élelmiszer-razzia, aminek az a célja, hogy minél kevesebb olyan étel kerüljön az ünnepi asztalra, amiből bármi problémája is adódhat a fogyasztónak. A fokozott ellenőrzés különösen az ilyenkor nagy mennyiségben fogyó termékekre, a sonkákra, füstölt húsokra, tojásokra és az édességekre terjednek ki – nyilatkozta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.
A vizsgálatok az egész ország területére kihatnak, és április 4-től egészen húsvét kezdetéig tartanak. A kereskedőkön kívül az élelmiszer – előállítóknál és a raktárakban is komoly ellenőrzésekre kell számítani. A razzia főleg azokra a termékekre terjed ki, amik kimondottan a húsvét alkalmából kerülnek az asztalra, így kiemelt figyelmet kapnak a sonkák, a füstölt húsok, a tojások és az édességek.
Az ellenőröknek módjukban áll bírságolni, amennyiben valahol szabálytalanságot vélnek felfedezni. Az államtitkár szerint nem a büntetés az első számú feladat, de ennek ellenére 15.000 forinttól egészen 2 milliárd forintig terjedhetnek a bírságok.