2012. augusztus 6. 9:58.

Sikeresen leszállt a Mars felszínére hétfőn a Curiosity nevű szonda – jelentette be az űrhivatal.

Óriási siker a NASA-nál: minden idők legbonyolultabb űrbéli manőverével sikerült a Marsra tenni a kisbusznyi méretű Curiosity szondát. A szerkezet augusztus 6-án, magyar idő szerint reggel 7:17-kor landolt a vörös bolygón. A Mars – Föld közti távolság miatt a sikeres akcióról a földi irányítóközpont 7:31-kor kapott megerősítést.

A Curiosity, azaz Kíváncsiság nevű önjáró Mars-szondának a mérete, technikai felszereltsége, leszállása és küldetése is különleges.

Curiosity által készített kép a Marsról

A Curiosity által készített első képek a Marsról

A Curiosity 2011. november 26-án indult el újtára és 567 millió kilométeres utazás után 2012. augusztus 6-án landolt a Marson. A szonda 900 kilós, speciális műszerekkel felszerelt és egy kisbusz méretű. A tervek szerint legalább egy marsi éven, vagyis 22 földi hónapon át lesz működőképes. A Curiosity feladata, hogy a marsi életet és a bolygó összetételét tanulmányozza, valamint egy esetleges emberes Mars-utazáshoz szerezzen minél több információt.

Curiosity

Curiosity

A következő híreink is érdekelhetik:

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Atretochoana eiselti

Kígyóhoz hasonló, közel egyméteresre megnövő, szinte sosem látott kétéltűt találtak a tudósok Brazíliában. A vízi gilisztagőte-félékhez tartozó Atretochoana eiselti nevű ...