Egy szépen megterített asztal emeli az étkezés hangulatát, látványa felcsigázza a kíváncsi tekinteteket, és akár az étvágyat is meghozhatja. Egy jó háziasszonynak illik tisztában lenni azzal, hogy hova kell elhelyezni a villát és a kanalat, illetve, hogy az italokat milyen hőfokon kell kínálni a vendégeknek.
Terítésnél személyenként egy lapostányért és bele egy mélytányért kell helyezni. A tányéroktól jobbra kell a kést (élével befelé) és a kanalat (lapjával lefelé) letenni. A tányér bal oldalára kerül a villa, szintén lapjával lefelé. A desszerthez és gyümölcshöz is előre ki kell készíteni az evőeszközöket. A kést és kiskanalat a tányér mögé jobbról balra, közé pedig kisvillát balról jobbra. A salátástányérnak a terítéktől balra van a helye.
A vizes és a boros pohárnak az étkezés megkezdése előtt az asztalon kell lenni, a kés élétől nem messze, vagyis a tányéroktól jobbra. A szalvétát a villa alá szokás rakni, de ha hattyút vagy egyéb formát hajtogatunk belőle, akkor a mélytányérba is kerülhet.
Étkezés előtt étvágygerjesztőként el lehet fogyasztani egy pohárka töményet vagy egy koktélt. A töményeket 10-12°C-ra ajánlott lehűteni és hűtött pohárban szokás felszolgálni. Ha aperitifet mégsem kínálunk, akkor az előétel mellé 8-10°C-os száraz fehér bort szolgálhatunk fel. Fehér húsokhoz fehér bort, barna húsokhoz pedig szobahőmérsékletű vörös bort illik kínálni. Sajtokhoz a könnyű vörös bor passzol. Desszertekhez likőrt vagy aszú bort, illetve pezsgőt lehet kínálni. A pezsgő jéghidegen finom, így fogyasztás közben is folyamatos hűtést igényel.
Az étkezéshez szánt italozással azonban óvatosan kell bánni, hiszen nem a lerészegedés a cél, hanem az, hogy az ételek ízét minél inkább kiemeljük.