2011. október 14. 12:50.

karambol 30%-os baleseti adó, a válás drágulása, a nemrég bevezetett chipsadó körének bővülése és emelkedése is várható, de mellette 500.000 forintig kedvezményesen lehet adózni a béren kívüli juttatások után, és az otthoni sörfőzés is adómentes lehetne – derül ki az Origó birtokába jutott 2012-es adócsomag tervezetből, amit a kormány pénteken nyújtott be a parlamenthez.

A 2012-es adócsomag tervezetében szerepel:

  • A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) 30%-a lenne a baleseti adó, ami az autósokat terhelné. A kgfb díjával együtt szedné be a biztosító és utalná tovább az állami kasszába. A baleseti adó 2012. január 1-jén lépne életbe, és a chipsadóként elhíresült népegészségügyi termékadó egyik válfaja lenne. A számítások szerint jövőre 90 milliárd forint lesz a kgfb-díjbevétel, ami azt jelenti, hogy 27 milliárd forint baleseti adó folyhatna be az Egészségbiztosítási Alapba.
  • A chipsadóban is lennének változások: az üdítőitalok adója literenként 5-ről 7 forintra nőne, a cukrozott készítmények kilónkénti adója 100 forintról 150-re módosulna, a sós snackek és ételízesítőké 200-ról 250 forintra emelkedne kilogrammonként. Bevezetnék a népegészségügyi termékadót az ízesített sörökre (35 forint literenként), az alkoholos frissítőkre (100 forint literenként) és a kávéra (250 kilogrammonként). A chipsadó emelése és körének kiszélesítése révén 15 milliárd plusz bevételt remél az állam.
  • A kormány még nem találta ki, hogy pontosan hogyan fogja kompenzálni azokat a munkavállalókat és munkaadóit, akik a félszuperbruttó adóalap részleges eltörlésével, valamint az adójóváírás megszüntetésével rosszul járnak. Az eddigi tervek szerint 202.000 forint feletti jövedelemrésznél a bruttó bért fel kellene szorozni 1,27-tel, és ez után kellene megfizetni a 16%-os adót. Az így kapott plusz-adóbevételt a kormány valahogyan vissza kívánja osztani az alacsony jövedelműeknek és munkáltatóiknak.
  • A béren kívüli juttatások között a kormány egyértelműen prioritáskén kezeli az idén bevezetett Széchenyi Pihenő Kártyát. A SZÉP-kártyára utalt összeg jövőre 450.000 forintig kedvezményesen adózik, és a cégeknek továbbra is csak a 16%-kal kell adózni, járulékot nem kell fizetni. A törvénytervezet szerint kedvezményes adózás mellett 500.000 forintig nyújtható béren kívüli juttatás.
  • A kormány lecsap a termőfölddel ügyeskedőkre, ugyanis aki termőföldként vett meg egy területet, de később sikerül átminősíttetnie, és építeni lehetne rá, az jelentősen megemeli a terület értékét. Az “extrahaszon” után nem 16, hanem 48%-os személyi jövedelemadót kell fizetni a jövőben.
  • Adómentesen lehet házilag legfeljebb évi 1.000 liter sört főzni vagy pezsgőt készíteni, persze csak úgy, hogy előzőleg be van jelentve a NAV-nak.
  • Válóper esetén 30.000 forintos illeték terheli a házastársakat.

A következő híreink is érdekelhetik:

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=2509 w=320 h=80 float=left]Csütörtökön átadták a Budaörsi úti buszsávot, aminek köszönhetően közösségi közlekedéssel gyorsabban lehet a belvárosba jutni, mint ...