2011. szeptember 27. 12:58.

nepesseg 2011 év elején Magyarország népessége átlépte a bűvös 10 milliós határt, 20 év múlva 9,5 millióan leszünk, a 2100-as évekre mindössze 5 millióan maradunk, és a legrosszabb forgatókönyv szerint 3150-ben születik meg az utolsó magyar. Magyarország társadalma öregedő, és amellett hogy kevés baba születik, sokan halnak meg.

Hosszú évtizedeken keresztül Magyarországon az volt a szokás, hogy az emberek nagyon fiatalon megházasodtak és utána egy év múlva jött is a baba. Régebben a nők átlagosan 22 évesen anyukák lettek. Manapság ez teljesen másként van.

Akik nem, vagy csak idősebb korukban kötnek házasságot, sokkal kisebb eséllyel vállalnak gyermeket, mint akiket már fiatalon összeköt a holtodiglan-holtomiglan. A másik komoly probléma, hogy sokan egyáltalán nem találják meg az igazit. Aggodalomra ad az is okot, hogy a nők 5-6 évvel később vállalják első gyermeküket, mint mondjuk 10-15 évvel ezelőtt. Aki pedig túl sokáig vár a babavállalással, gyakran kicsúszik az időből és biológiailag már nem lehet gyermeke.

A párok túlnyomó többségének nem azért nincs gyermeke, mert nem szeretne, ugyanis 96%-uk a boldogság egyik zálogának tartja a trónörököst. Ám sokszor az álmok valóban csak álmok maradnak.

Aki túl sokáig vár a gyermekáldásra, tudatosan olyan életformát alakít ki maga körül, ami már megakadályozza a baba jöttét. A demográfusok szerint az emberek a munka és a család összehangolása mellett a családpolitikát tartják kulcskérdésnek a gyermekvállalás terén.

2030-ra hazánkban aká́r 80%-kal is több lehet az idős ember, mint a fiatal.

Nem csak kevesebb gyermek születik, hanem többen is halnak mag, így dupla fogyásfaktor figyelhető meg az országban. 20 év múlva 9,5 millióan maradunk, a 2100-as évekre pedig 5 millióra csökkenünk. Az ENSZ termékenységi rátára vonatkozó adatai alapján az utolsó magyar nő 3150 körül születik meg.

A népesedési kérdés az egész világon kulcsfontosságú téma. Míg a Föld egyik részén a drasztikus fogyás figyelhető meg, addig a másik részén a túlnépesedés aggasztja a szakembereket. A világ népessége idén lépi át a 7 milliárdos küszöböt, és annak ellenére, hogy a demográfiai növekedés átlagosan lassulni fog, Afrikában erőteljes marad. A világ legnépesebb országai: jelenleg Kína (1,33 milliárd fő), ezt követi India (1,17 milliárd fő) és az Egyesült Államok (306,8 millió fő). A Föld népessége 2050-re 9 milliárdra nőhet, majd fogyás várható, aminek alapja az Indiában és Kínában kialakuló deformált társadalmi modell: az öregedő társadalomból el fognak tűnni a nők.

A következő híreink is érdekelhetik:
Anikó lett az utolsó kiválasztott

Anikó lett az utolsó kiválasztott

2011. április 25. 13:55.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=2381 w=320 h=80 float=left]Az egészséges életmód pofon egyszerű szabályai: pihenjük ki magunkat minden éjjel, mozogjunk rendszeresen és táplálkozzunk helyesen. ...