2013. február 15. 14:20.

Nem akar szopni a Fővárosi Állatkert újszülött kiselefántja, ezért megkezdték a mesterséges táplálását, azonban így rosszak a túlélési esélyei.

Mint megírtuk, igazi csoda történt Valentin napon a Fővárosi Állat- és Növénykertben: 50 év óta először kiselefánt született. Az állatkert dolgozói nagy izgalommal és féltéssel követték az elefántbébi első mozdulatait. A kicsi jól van, csupán egy gond van vele: nem akar szopni. A gondozók egész éjjel az elefántborjú és az anya mellett voltak, és közben folyamatosan konzultáltak a nemzetközi szakértőkkel.

Sajnos a kiselefánt semmiféle hajlandóságot nem mutatott a szopásra, bármilyen trükkel is próbálták rávenni őt erre, pedig születése után 24 órán belül ennie kell. Az elefántok esetében a mesterséges táplálás igen kényes kérdés, ugyanis az anyatej létfontosságú a kicsi egészségéhez. Ha túl korán kezdik meg a mesterséges etetést – például azelőtt, hogy a kicsi esetleg magától elkezdene táplálkozni – szükségtelenül nagy kockázatot vállalnak. Ha viszont túl későn, a kiselefánt állapota drámaira fordulhat. Február 15-én hajnali 5 órakor az állatorvosi csapat meghozta a döntést: muszáj megkezdeni a mesterséges táplálást.

kiselefánt

Mesterségesen kell táplálni a kiselefántot

Az anyát enyhén elbódították – amit jól viselt Angele – és 1,5 liter tejet fejtek le tőle. A jó hír, hogy a kicsi hívásra egyből odament a cumisüveghez, és 0,7 liternyi folyadékot elfogyasztott. Az elkövetkező órákban hasonló módon igyekeznek folytatni a kicsi táplálását, és mivel úgy tűnik, hogy a cumira bármikor ráhívható, az állatkerti szakemberek azzal próbálják kicselezni a kiselefántot, hogy a cumit az anyja emlőjéhez tartva hívják majd oda, akit így talán sikerül rávezetni az anyatej természetes forrására.

Az állatorvosok jelenleg nagyon bizakodóak, de arra is felkészültek, ha a trükk nem válik be: előkészítették azokat az elefánttej-pótló tápszereket, amelyekre esetleg szükség lehet. A nemzetközi tapasztalatok szerint a mesterséges táplálás mellett az ázsiai elefántok túlélési esélyei rosszak.

Ha sikerül felnevelni az újszülött állatot, maradhat Budapesten az anyja mellett, ugyanis kiderült, hogy nőstény. A hím elefántborjakat az ivarérettség elérésekor el kell szállítani az anya mellől másik állatkertbe.

A következő híreink is érdekelhetik:
kiselefánt

Asha lett a budapesti kiselefánt neve

2013. február 25. 17:46.
Augusztus 1. – A Szoptatás világnapja

Augusztus 1. – A Szoptatás világnapja

2011. augusztus 1. 17:19.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Zsiga Marcell

Hiányos vagyonnyilatkozata miatt képviselői mandátumától is megfoszthatják Zsiga Marcellt.Korábban egy ejnye-bejnyével is megúszták a politikusok, ha pontatlan bevallást adtak le, ...