2018. január 20. 12:25.

Csak úgy, mint nekünk, embereknek, az állatoknak is az egyik legfontosabb érzékszervük a szemük. A szem és a látás károsodása, vagy a teljes vakság nagyon megnehezíti egy kutya életét. A gazdi feladata hogy időben észlelje a betegséget, kutyája viselkedéséből feltűnjön neki az, hogy nem érzi jól magát és valami nincs rendben látásával.

A kutyák szeme is egy nagyon precízen összerakott szerkezet, mely igen érzékeny a megbetegedésekre, így ha nincs időben észrevéve a baj, sajnos gyakori hogy mire eljutunk vele a megfelelő szakemberhez, kis kedvencünk teljesen elveszíti a látását. Nagyon fontos tehát, hogy minél előbb eljussunk az állattal szemész állatorvoshoz, hiszen vannak olyan esetek, amikor akár néhány órán is múlhat az állat látása.

A leggyakoribb szembetegségek kutyáknál – Kapcsolódó oldalak:

Kötőhártya gyulladás

A kötőhártya egy olyan hártya mely erekkel van átszőve, laza és áttetsző. A szem fehérjét borítja be, illetve ez a hártya béleli ki a szemhéj belső felületét is. A kötőhártya gyulladás a leggyakoribb megbetegedésnek számít kutyák esetén és rendkívül sok dolog kiválthatja.

A 2 leggyakoribb szembetegség kutyáknál

A 2 leggyakoribb szembetegség kutyáknál

Lehet az fertőző baktérium, vírus, gomba, de társulhat allergiás megbetegedéshez is. Sőt sajnos kevés állattartó tudja, de egy huzatos helyiség, vagy klímás szoba miatt is kialakulhat. Ha észrevesszük, hogy kutyánk szeme erősen váladékozik, szeme piros, hunyorog és fájdalmai vannak, azonnal forduljunk szemész állatorvoshoz vele! A kezelése során megpróbálják először is a kiváltó okot teljesen megszüntetni, majd csillapítják a fájdalmat, a gyulladást és kezelik a fertőzést általában antibiotikumos szemkenőccsel, vagy szemcseppel.

Száraz szem betegség

Ez a betegség akkor alakul ki, amikor az állat könnymirigyei nem termelnek annyi mennyiségű könnyet, mely szükséges a szem egészséges működése miatt. Kialakulhat könnymirigyek gyulladása miatt, de lehet egy autoimmun folyamat is, ilyenkor pedig a saját immunrendszere támadja meg a könnymirigyeit. Ilyen esetben a kutya szaruhártyája homályos, esetleg sötétebb színű. Szeme tapadós váladékkal szennyezett. Igen gyakori betegség a kutyáknál, de az a jó hírünk, hogy általában hamar és gyorsan kezelhető szemkenőccsel.

A következő híreink is érdekelhetik:
A leggyakoribb bőrbetegségek

A leggyakoribb bőrbetegségek

2014. október 7. 15:50.
Az ősz leggyakoribb betegségei

Az ősz leggyakoribb betegségei

2014. szeptember 23. 15:50.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Mutasd a kávédat és elmondom milyen ember vagy valójában!

Te is a koffein szerelmese vagy és el sem tudod képzelni a napodat kávé nélkül? Sokan vagyunk ezzel így, akiknek ...