A levendulát már az ókori görögök és rómaiak is nagyon kedvelték, tisztító tulajdonságát és illatát is nagyra tartották. A levendula kiváló rovarűzőnek és molyriasztónak is, de a lakás dísze is lehet. A virágából készült tea több betegség gyógyítására is alkalmas, de pikáns fűszernek is kiváló.
A levendulát akkor kell leszedni, amikor teljes virágzásban van. Csokorba kell kötni és lelógatva sötét helyen kell tárolni egészen addig, amíg ki nem szárad.
A lila színű növény elriasztja a hangyákat és a levéltetveket, így érdemes a kertben kedvenc növényeink közé ültetni.
A levendula olaját bőrfertőtlenítésre használják, de készítenek belőle masszázsolajat és a reumás bántalmakat jól lehet kezelni levendulafürdővel. A virágából készült tea gyógyír a fejfájásra és az álmatlanságra, de kisimítja az idegeket is és görcsoldó hatása is köztudott.
A levendula szárát nem szabad levágni, mivel az tartalmazza a molyriasztó anyagot. Ha szedünk belőle egy csokorral, akkor ne vázába tegyük, hanem inkább kötözzük fel valahova a lakásban, mivel így együtt illatozik a szár és a virág is.
Különleges fűszerként több féle ételt ízesítenek vele, például a saláta egyedi ízű lesz tőle, de halételeket is fűszereznek vele, a gyrosszószban is van levendula és édesség is készül belőle, például van levendula ízű fagyi.