2016. szeptember 6. 11:44.

A mai világban az egyik legfontosabb tényező a mobilitás, legyen szó munkáról, otthonról, vagy családról. Állandó mozgás szükséges életünkben ahhoz, hogy céljainkat elérhessük a felettébb rohanó hétköznapokban.

Könnyedén berobbanhat életünkbe egy új szerelem, egy új álomállás, sokkal jobb fizetéssel, ami akár több száz kilométerre is lehet tőlünk, hiszen bár sokmindenre megoldást jelent például az internet, szerencsére még ma is számos dolog van, amit nem tud pótolni. Amikor tehát fizikailag is jelen kell lennünk, általában akkor üti fel a fejét a költözés gondolata először, de vajon megvalósítható-e ez stresszmentesen?

Egy kicsit a stresszről

Nem árt tisztában lennünk azzal, hogy pontosan mit is nevezhetünk stressznek, hiszen mai, felgyorsult világunkban kicsit átalakulni látszik a fogalom, ami a költözésnél is megmutatkozik. Eredetileg egy orvosi szakkifejezés volt, ami a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölte. Napjainkban azonban inkább jelent egyfajta folyamatos feszültséget, amit tartós idegességként is neveznek a szakemberek.

Ez rendszerint egy vagy több, állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. Amennyiben ez tartósan fennáll, vagy nagyobb dózisban kapja az idegrendszer, és vele együtt egész testünk is – például egy költözés során -, akkor akár komolyabb egészségkárosodást is eredményezhet, hiszen az ellenállóképességet nagy mértékben legyengíti. Emiatt mindenképpen érdemes elkerülni, amennyire csak lehetőségünk van rá, tervezzünk meg hát mindent gondosan egy-egy költözést megelőzően!

A költözés mai viszonylatok között

Költözés – felgyorsult világunkban nagy stresszt jelenthet

Költözés – felgyorsult világunkban nagy stresszt jelenthet

Évtizedekkel ezelőtt, körülbelül nagyszüleink idejében, a klasszikus költözésfogalom a házassággal volt egyenlő. Egyetlen egyszer költöztek életükben, mégpedig akkor, amikor összeházasodtak szívük választottjával, és akkor sem volt jellemző a nagy távolságokra való elvándorlás (kivéve persze a kényszerhelyzeteket). Napjainkban azonban a költözés fogalma korántsem hasonlítható az évtizedekkel ezelőtti állapothoz, hiszen – felgyorsult világunknak köszönhetően – a legtöbb egyedülálló ember, fiatal- vagy idősebb házaspár, de egész családok is, többször is költöznek, akár egy évtizeden belül. Mindemellett pedig azt is érdemes megemlíteni, hogy egészen korán is kezdjük ezt, hiszen első költözésünket általában a középiskolai kollégium jelenti, tizenévesen. A főiskolai, egyetemi évek megint új helyszínt hozhatnak életünkbe, a munkahelyváltásokról pedig nem is beszélve. Általánosságban tehát elmondható, hogy leginkább gazdasági okokból változtatjuk lakóhelyünket, legmarkánsabb kiváltó ok az anyagi szempontból is szebb jövő, mind fizetésben, mind otthonteremtésben, mind pedig a családunknak való jobb körülmények megalapozásában.

A költözés legnehezebb pillanatai

Így tehát nem nehéz elképzelni, hogy micsoda stresszt tud okozni egy-egy költözés, főként, ha több is van belőle. Ezért érdemes mindent jó előre megtervezni, még a rutinosabb játékosoknak is. Az egyik legkönnyebb része talán maga a tervezés, ám magát az ütemtervet tartani már jóval nagyobb kihívást jelent. Egy-két lépés kihagyása, és máris kártyavárként tud összeomlani a jól megálmodott projekt. Emiatt a legfontosabb dolog egy költözés során, amivel a stressz csökkenthető, és a saját-, valamint környezetünk helyzetét tudjuk megkönnyíteni, az az, ha következetesen és kitartóan tartjuk magunkat a felépített tervezethez. Ezzel minimalizálhatjuk az időhiány okozta feszültséget, és sokkal kellemesebb hangulatban tudjuk végrehajtani a költözést – akár többször is.

A következő híreink is érdekelhetik:
Mágikus fürdő a stressz ellen

Mágikus fürdő a stressz ellen

2015. augusztus 9. 1:00.
Stressz és munkaképesség

Stressz és munkaképesség

2014. január 7. 15:50.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

Idén is az óbudai Hajógyári-sziget ad otthont a fesztiválnak, viszont fokozottabb ellenőrzésre és azonosítós karszalagra kell számítani a beléptetéskor. Ennek ...