2016. szeptember 13. 17:01.

Kis hazánk vadregényes és romantikus tájait, a lankás borlejtőket, a csodás hegytetőket és a Magyar Tengert mindannyian ismerjük.

A turisztikai központok és utazási irodák legtöbbje a népszerű helyekre szervez kisebb-nagyobb kirándulásokat különböző hotelekbe, ám van több olyan felfedezésre váró, kincsnek számító helyszín is Magyarországon, amit mindenképpen érdemes meglátogatnunk, ha új arcát szeretnénk megismerni országunknak. Lássunk hát csodát!

1. Számú Kincs: a Soktemplomos Falucska

Dörgicse falu hangzatos kis nevével bizonyára többször találkoztunk már, de vélhetően kevesen vettük a fáradtságot, hogy felfedezzük szépségeit. A varázslatos falucskát a Balaton-felvidéken találjuk, szőlőhegyekkel, borházakkal körülvett medence övezi, hogy rejtett értékeit minél nagyobb élmény legyen felfedezni. Országos viszonylatban a legnagyobb érdekessége, hogy ebben a kis helyiségben a legnagyobb az egy főre eső templomsűrűség, ugyanis háromszáz lakosra összesen hét templom is jut, és bár ebből három mindössze romokkal rendelkezik már csak középkori eredete révén, ez a templomsűrűség mindenképpen különösnek számít hazánkban.

2. Számú Kincs: a Tengerpart

Itt bizony nem a szállodákkal övezett Magyar-tengerre gondolunk, sőt mi több, nem is a történelmi tengerpartunkra, hanem arra a gyönyörű, homokos fövenyre, amely Csongrád városa mellett vár minket. A Körös torkolatánál igazi tengerparti hangulatra lelünk, ott, ahol a Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület kezdődik. Sőt, mi több, nemcsak kellemes fürdőzésre van itt lehetőségünk a nyári kánikulában, hanem hatalmas kenutúrákra is benevezhetünk, amelyek lezárásaképpen fantasztikus éttermekben pótolhatjuk az aktív pihenéssel elégetett energiákat.

Tengerpart Csongrádnál – feledhetetlen élményt nyújt

Tengerpart Csongrádnál – feledhetetlen élményt nyújt

3. Számú Kincs: Festett Mennyezet

Ha egy kicsit művészibb beállítottságúak vagyunk, kedveljük a vizuális élményeket, akkor feltétlenül el kell látogatnunk az ormánság csodálatos templomaiba. Itt ugyanis olyan fantasztikus képi élmények várnak ránk, amelyekkel messze földön nem találkozhatunk. A református templomok fakazettás mennyezetei ugyanis olyan gazdag szimbólumrendszerrel ellátott festményekkel vannak borítva, amelyekben ismétlést is alig fedezünk fel. A magukkal ragadó képek temperával kerültek felfestésre fenyőfára, elképesztően színes gyümölcs-, virág-, és levélmotívumokkal gazdagítva. Páratlan élmény!

4. Számú Kincs: a Kisvasút

Egy pár órára érdemes újra gyermekké válnunk, ugyanis országunk legrégebbi kisvasútja mára már több, mint 120 éves. A kisvasutat Károlyi István gróf építtette 1888-ban azért, hogy a pálházi fűrészüzemet ki tudja szolgálni. Ennek tökéletesen eleget is tett különleges működésével: hegynek felfelé lovak vontatták, lefelé pedig a fával roskadásig tömött vasúti kocsik saját maguktól gurultak. Érdemes megcsodálni!

5. Számú Kincs: a Vízimalom

Túristvándiba is feltétlenül szálljunk meg egy éjszakára, ha Magyarországon belüli utazásra szánjuk el magunkat, ugyanis itt találjuk a legeslegnagyobb vízimalmot egész Közép-Európában! Mind a mai napig működik a szerkezet, amely még a 18. században épült. Ha pedig még ez sem volna elég, valódi ipartörténeti ritkasággal van dolgunk, ugyanis nem felülről folyik a kerekekre a víz, hanem a malom lapátjai merülnek el a folyó vízében. Feledhetetlen élményt nyújt!

6. Számú Kincs: a Természet Temploma

A Vétyemi Ősbükkös hazánk egyik legcsodásabb helye, amit, legyen szó egy kisebb, vagy akár nagyobb utazásról, mindenképpen meg kell látogatnunk. Egy tizenhat hektáros földrészről beszélünk, amely a göcseji bükktáj szerves része, legszebb szakasza. A fák életkora itt ugyanis körülbelül 170 év, és ez idő alatt több, mint 40 méteres magasságúra nőttek! Valódi monumentális élményt, és nem mindennapi feltöltődést nyújt minden odalátogató számára.

+1 Kincs: Szurdok Domoszlóban

Tarjánka patakvölgye is feledhetetlen utazássá avanzsál bármely kirándulást: itt található ugyanis hazánk egyik legszűkebb és leglátványosabb kanyonszerű szurdoka. A több, mint három kilométeres útvonalat mindössze négy óra alatt be tudjuk járni, ám külön vezetést kell igényelni a természet felfedezéséhez. Ez nem véletlen, hiszen különleges adottságai miatt olyan szakavatott szem szükségeltetik a helyszín látogatásához, amely már minden zeg-zugot jól ismer. Ne szalasszuk el felkeresni a páratlan helyet, maradandó élményekkel fogunk gazdagodni!

A következő híreink is érdekelhetik:
GTA V a rejtett lehetőségek

GTA V a rejtett lehetőségek

2013. szeptember 18. 3:15.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Költözés – felgyorsult világunkban nagy stresszt jelenthet

A mai világban az egyik legfontosabb tényező a mobilitás, legyen szó munkáról, otthonról, vagy családról. Állandó mozgás szükséges életünkben ahhoz, ...