2016. szeptember 29. 17:14.

Van aki félve, van, aki irigykedve nézi az extrémsportok mániákus szerelmeseit, akik szinte mindent bevállalnak: a sziklamászást kibiztosítva, vagy anélkül, a többméteres hullámokon való lovaglást, vagy akár a meredekebbnél-meredekebb, szűz havas lejtőkön való lefelé száguldást, sok esetben az életüket is kockáztatva. Vajon mi tartja őket mégis ezen az úton?

„Ami nem öl meg, az megerősít!”

Tartja a régi, igen bölcs mondás, amellyel az adrenalin-imádók legtöbbje mélyen egyetért. Az extrém sportok világában ugyanis valóban nincs ez másként, hiszen minden pillanatban az életük forog kockán: egy rossz mozdulat, egy hirtelen széllökés, vagy egy másodpercnyi figyelem kimaradás, és meg is van a baj. Az ausztrál kutatók szerint az extrém sport nem jelent mást, mint „minden olyan fizikai-, valamint sporttevékenységet, amely magában hordozza az önpusztítás és önmagunk megsebesítésének lehetőségét”. Ezek szerint valóban nem történik mást ilyenkor, mint saját életünk kockáztatása.

Azonban mindemellett, vagy talán éppen ezért, a veszélyes fizikai tevékenységek a lélekjelenlétet, és az aktivitást a maximumig képesek fokozni: az egészségpszichológusok szerint olyan mértékig, amelyet a sportoló addig akár nem is gondolt magáról.

Az adrenalin és az önbizalom barátsága

A kitesurf világa – a szabadság érzésével egyenlő

A kitesurf világa – a szabadság érzésével egyenlő

A sportpszichológusok kutatásai alapján pedig az extrém sportok során felszabaduló adrenalin – és természetesen minden olyan élethelyzet, ami adrenalint képes termelni -, nagymértékben hozzájárulnak a sportolók belső énjének átváltozásához, mégpedig az önbizalom rövid idő alatti, jelentős mértékben történő növekedéséhez. Ez gyakorlatilag nem jelent mást, minthogy a félelemérzet és a rettegés érzése – mégha az nem is tudatosul teljesen – hosszútávon az elégedettség érzésének növelésére képes.  A félelem maga ugyanis az önmagunkba vetett hit hiányának kifejeződése, és ha képesek vagyunk legyőzni félelmeinket, vagy akár félelmeink ellenére sikeresen teljesíteni valamit, az olyan hatalmas mértékű önbizalommal – és persze felejthetetlen élményekkel – tölt fel minket, amit addigi életünk során nem tapasztaltunk.

Adrenalin és endorfin

Extrém sportok űzése közben a mellékvese termeli az adrenalint, és ennek megemelkedése miatt a sportoló éberré, és érzékennyé válik. Olyan mértékű belső energiákat képes megmozgósítani, amelyet a hétköznapi életben más tevékenység közben ritkán tapasztalunk, hiszen szervezetünk ezzel a veszélyre készül fel, az életben maradásért küzd, miközben rendíthetetlenül hiszünk abban, hogy nem eshet semmi bajunk, vagyis akármi történjék, meg tudjunk oldani. Az adrenalinnal együtt pedig endorfin is felszabadul a szervezetben, ami pedig a boldogságérzetért felelős többek közt, így nem is csoda, hogy az extrém sportok szerelmesei valóban a szerelemhez hasonló, euforikus állapotba képesek kerülni. A félelemérzet ezzel együtt csökken, az éhség- és szomjúságérzés szinte alig érzékelhető.

A hétköznapi adrenalin és a boldogság

Természetesen nem kell mindannyiunknak a veszélyhelyzeteket keresni ahhoz, hogy adrenalinszint-emelkedést tapasztaljunk, sőt, vannak egyének, akik kifejezetten rosszul tűrik a hasonló szituációkat. Ám hacsak felmondunk a munkahelyünkön, amely már régóta nagy terhet jelentett számunkra, saját vállalkozásba kezdünk, beiratkozunk egy kalandtúrára, vagy saját korlátainkat legyőzzük, mind-mind olyan szituáció, ami a fentiekhez hasonló érzéseket fog kelteni bennünk. Ne habozzunk hát, próbáljuk meg a lehetetlent is lehetségessé tenni, jelentsen ez akár egy új, extrém sport kipróbálását, akár egy régi álom megvalósítását!

A következő híreink is érdekelhetik:
Extrém adó követheti a hamburgeradót

Extrém adó követheti a hamburgeradót

2011. június 23. 13:32.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Tengerpart Csongrádnál – feledhetetlen élményt nyújt

Kis hazánk vadregényes és romantikus tájait, a lankás borlejtőket, a csodás hegytetőket és a Magyar Tengert mindannyian ismerjük. A turisztikai ...