2016. december 5. 13:59.

Az itthoni klíma miatt egy éven belül körülbelül hét hónapon keresztül kényszerülünk kifűteni otthonunkat, legyen akár ez egy kisebb lakás, vagy egy több szintes, hatalmas családi ház.

Mivel az energia ára itthon elég magas, ezért igazán nem mindegy semelyik háztartásban, hogy mit, hogyan csinálunk. Létezik azonban néhány egészen egyszerű praktika, amivel könnyedén csökkenthetünk fűtésszámlánkon. Nézzük, melyek ezek!

Hasznos tippek:

Sosem szabad túlfűteni a lakást

A fűtési idény előtt érdemes végiggondolnunk, hogy otthonunkon belül melyik helyiség körülbelül hány fokot igényel ahhoz, hogy a nap bármely szakában komfortosan érezhessük magunkat benne. Ha ezt a hőmérsékletet sikeresen megállapítottuk, akkor pedig érdemes ezt úgy alkalmazni, hogy az adott szobát csak a tényleges használat idejére fűtjük fel erre az értékre. A fűtési rendszereket vezérlő termosztátok, valamint a fűtőtesteken található termosztatikus szelepek radiátoron, klímaberendezéseken, konvektorokon erre kiválóan használhatók, ezek segítségével be tudjuk állítani a hőmérsékletet a kívánt értékre.

Azt is érdemes tudni, hogy a szakemberek megállapításai alapján már egyetlen fokkal alacsonyabb hőmérséklet is 5-6 százalékkal csökkenti az energiafelhasználásunkat.

Póló vagy pulcsi?

 

Otthonunk melegentartása a téli időszak egyik legfontosabb feladata

Otthonunk melegentartása a téli időszak egyik legfontosabb feladata

A téli időszak egyébként is sokakat megviselhet a rövid nappalok és a kellemetlen hideg miatt, és a boldog nyaraktól is sokszor nehéz búcsút venni. Hajlamosak lehetünk akár emiatt, vagy megszokásból a hidegebb hónapokban is pólóban lenni otthon, és inkább a fűtést felcsavarni. Érdemes felvenni azonban először egy pulcsit, és ezután megállapítani, hogy feljebb emeljük-e odabent a hőfokot. Példának okáért, ha a pólós megoldást választjuk, akkor körülbelül 24 fok az, amelyen jól érezzük magunkat, ám ha pulcsit veszünk fel, akkor akár a 20-21 fok is elegendő lehet.

Ez 3-4 fok különbséget jelent, ami az energiafelhasználást tekintve akár 24 százalékkal kevesebre csökkentheti, a családi költségvetésünk pedig ennyivel gazdagabb lesz. Érdemes megfontolni!

A radiátoron szárítgatás és a nyitott belső ajtók legendája

Hajlamosak lehetünk egy villám-mosás után a legszükségesebb ruhadarabokat felteríteni a radiátorra, hogy gyorsabban megszáradjanak. Ám, ha így teszünk, akkor a fűtőtestből kiáramló levegő legnagyobb részét a ruhák el fogják nyelni, így számunkra nem sok marad. A hőérzetünk kellemetlen lesz, feljebb fogjuk venni a hőfokot, aminek pedig a pénztárcánk látja majd kárát. A kellemes benti klíma érdekében érdemes a napközbeni órákban a belső helyiségek ajtajait nyitva hagyni, hogy a meleglevegő könnyebben áramoljon.

Igaz ez akkor is, ha konvektorunk, radiátorunk, inverteres klímánk, vagy kandallónk van, ám ha egy helyiségben a megszokottnál is nagyobb meleget szeretnénk, akkor nyugodtan csukjuk be az ajtókat, mert ebben az esetben sokkal rövidebb idő alatt és sokkal takarékosabban érhetjük el célunkat.

A következő híreink is érdekelhetik:
Horoszkóp télre

Horoszkóp télre

2014. december 2. 1:00.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
A kitesurf világa – a szabadság érzésével egyenlő

Van aki félve, van, aki irigykedve nézi az extrémsportok mániákus szerelmeseit, akik szinte mindent bevállalnak: a sziklamászást kibiztosítva, vagy anélkül, ...