A túlzásba vitt csokoládé- és cukorfogyasztás több szempontból is egészségtelen a gyerekre nézve. Mikulás táján érdemes kiemelten odafigyelni, hogy a rengeteg Télapó-figurába öltöztetett édesség helyett tápanyagban gazdag élelmiszereket is rejtsen a Mikulás-csomag. A csomagban a legegészségtelenebbek a cukorkák, közülük is a gumicukrok a legkárosabbak, mivel sok mesterséges színezéket és adalékanyagot tartalmaznak.
Ha ragaszkodunk a cukorkákhoz, akkor érdemes olyat választani, ami vitaminokban gazdag.
Ha csokoládét teszünk gyermekünk Mikulás-csomagjába, akkor törekedjünk arra, hogy minél magasabb kakaótartalma legyen, vagy a tejtartalma legyen kiemelkedően nagy. A legkisebbek jellemzően nem rajonganak a 70-80%-os kakaótartalmú édességekért, ezért náluk inkább a tejtartalomra érdemes figyelni.
Ha az idei Mikulás-csomagot egészségesen szeretnénk összeállítani, akkor ne felejtsük el a narancsot, mandarint, a dióféléket vagy az olajos magvakat se. Utóbbiak natúr formában a legegészségesebbek, ezért inkább a héjas földimogyorót válasszuk, ne a pörkölt változatot.
Néhány szem aszalt gyümölcsöt is érdemes belecsempészni a gyerekek csizmájába, annak ellenére, hogy magas a cukortartalmuk, mert jótékony hatásuk is van, például vitaminokat (általában B- és C-vitamint) és ásványi agyagokat (magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat és cinket) is tartalmaznak. Míg a túlzásba vitt csokoládéfogyasztás székrekedést okoz, addig az aszalt gyümölcsökben lévő rostok fokozzák a bélmozgást, az pedig csokoládészezonban fontos, hiszen megelőzhető a kellemetlenség.
Azok a szülők, akik úgy gondolják, hogy szabad kezet adnak a gyermeküknek a csokoládéfogyasztásban Mikulás napján, ne lepődjenek meg, ha nem bírnak majd csemetéikkel. A cukor könnyen lebomlik, a vér magas cukortartalma serkenti az agyműködést, amitől a gyerek túlpörgött állapotba kerülhet, így este elég nehéz lesz ágyba parancsolni.
Házilag is készíthetünk egészséges finomságokat a Mikulás-csomagba, példádul nagyszerű ajándék lehet a saját kezűleg készített müzli szelet, gyümölcskenyér, vagy házi készítésű bonbon, praliné vagy szaloncukor.