2016. április 25. 14:55.

A CNC egy angol mozaikszó, amely a Computer Numerical Control, avagy a számítógépes számjegyvezérlés rövidítése.

A CNC gépeket gyakran nevezik hibásan CNC vezérlésű gépeknek, holott a rövidítés már alapból tartalmazza a vezérlés kifejezést, ezáltal használatakor elegendő szimplán CNC-nek nevezni őket. Az ilyen rövidítéssel ellátott masinák általánosságban olyan ipari szerszámgépek, amelyek rendelkeznek egy programozható mikroszámítógéppel, ami kvázi a masinák vezérlését látja el.

Gyorsabb, egyszerűbb, olcsóbb

A CNC gépek megalkotását és megjelenését elsődlegesen az tette indokolttá, hogy a kézi megmunkáláshoz mérten egy sokkal gyorsabb és pontosabb technológiára volt szükség. A CNC ugyanis elvégzi az előkészítést – példának okáért a berajzolást –, ezen túlmenően pedig a fogásvételt, a szerszámváltást az egyes műveletek között, sőt mi több, a fokozatkapcsolást is, ami manuálisan jelentős időt vesz igénybe, de automatizált folyamatként összehasonlíthatatlanul keveset. A számítógépek alkalmazása ugyanis lehetővé teszi, hogy egyszerre több tengelyen végezzen a CNC egyenes menti mozgásokat, ami kézi erővel teljességgel lehetetlen. Egy CNC gép vezérlését minden esetben egy előre programozott mikroszámítógép végzi el, míg a folyamatot a működési felépítmény, avagy a vezérelt gép és az alkalmazott technológia határozza meg.

A CN gépekbe épített platformot, avagy kvázi a programozási felületet – a háttértársban az ipari körülményekre tekintettel sérülés és kitörlődés ellen megfelelő védelemmel ellátva – a vevő minden esetben készen kapja. Ez a CNC berendezés úgynevezett üzemprogramja, avagy felhasználói felülete, ami rendszerint mindig a legegyszerűbb kialakítást kapja annak érdekében, hogy a vevő és a kezelő a legkönnyebben kezelni tudja. Mivel kvázi minden egyes CNC gép más feladathoz illeszkedik, ezért nem terjedtek el általános szabványok ezen a téren, nincs kompatibilitás sem, és bár a felhasználóbarát fejlesztések általánosak, az egyedi funkciók miatt ezen a téren sem mindig túl jelentős az előrelépés. Kompatibilitásra így szinte csak a vezérlésgyártók kapcsán lehet számítani az egyes vezérléscsaládok között.

Nincs hordozhatóság, nagyok a különbségek

Mindent a CNC-ről

Mindent a CNC-ről

Az egyes megmunkáló programok hordozhatóságát jelentős mértékben bonyolítja, hogy az egyes gépek a működésük és funkciójuk tekintetében rendkívüli módon eltérhetnek egymástól még annak ellenére is, hogy vezérlésük gyakran szinte teljesen azonos. Ez úgy lehetséges, hogy az általános célzattal ellátott vezérléseket nem ritkán az egyes gép-gyártók illesztik hozzá az adott géphez, többnyire általában egy PLC program segítségével. Ilyenkor a programozók rengeteg olyan speciális, kizárólag erre a gépre jellemző funkciót alakíthatnak ki, ami a kompatibilitás kapcsán máris problémákat okoz.

Egy CNC ipari szerszámgép a megmunkálási technológia függvényében nagyon sokféle lehet, így például maró, eszterga, köszörű, szikra, lézer, vízsugár, hegesztő berendezés, lemezkialakító, de beszélhetünk szakaszosan és állandó optimalizáltsággal működtetett berendezésekről is. Egy CNC vezérlőegység rendszerint egyszerre több részegység irányításáért felelős! Ennek megfelelően felügyelheti a gép kiszolgáló egységeit – például automatikus kenéssel, hűtéssel, rögzítéssel, szerszámcserével vagy a munkadarabok adagolásával –, de a különféle kompenzációs feladatok végrehajtását is elvégzi, legyen szó akár a szerszámgép holtjátékáról, a mozgatóorsók és a mérőműszerek lineáris és nem-lineáris hibáiról vagy a hő alapú deformációról.

Szintén egy CNC gép vezérlőegysége végezheti a biztonsági reteszeléseket, az általános állapot kijelzését, de meghatározhatja a pályagörbéket, elvégezheti a legbonyolultabb matematikai műveleteket, miközben megszabhatja a megengedett vágósebességet, sőt mi több, a forgácsleválás vagy a megmunkálás függvényében képes a munkadarabot és a szerszámot is mozgatni.

Egy CNC gép tehát rendkívül sokrétű és egyszerre több bonyolult feladat elvégzésére is alkalmazható, miközben nem csak belső, hanem külső jegyeiben is teljesen eltér a kézi működtetésű gépektől. A gépen mindig található egy képernyő, ami a program és az aktuális jellemzők megjelenítése mellett szolgálhat a billentyűzet vagy a program betöltésére, a működés irányítására, valamint módosítására is. A CNC gépek jellemzően robosztus kialakításúak, felépítésük jellemzője pedig a gépet beborító vaskos burkolat, ami kívülről és belülről egyaránt védi a gépet.

Mivel jellemzően nagy sebességű megmunkálás zajlik benne, ami többnyire nagyobb mennyiség forgácsleválasztással jár együtt, ezért a kézi megmunkáláshoz képest az ilyen gépek mindig több kenőanyagot is használnak el.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
A német juhászról, mint kutya fajtáról

Az egyik legnépszerűbb kutya, a német juhászkutya. Manapság a kisméretű ölebek nagyon elterjedtek a városi lakosság körében, ám vidéken még ...