2011. augusztus 18. 9:03.

sopte Augusztus 20-án császárt választanak a Vas megyei Söpte faluban. A megtisztelő címet a római kori ruhaverseny győztese nyerheti el, aki a Septimus Severus Császár nevet egy egész napon át viselheti. A településen hagyományteremtő szándékkal, idén először rendeznek Septimius Severus-napot, a császár halálának 1800. évfordulója alkalmából.

A történelmi feljegyzések szerint Söpte neve a császártól származik, ugyanis a falu területén három római kori villát találtak, és az egyik Severusé volt.

A történelmi múltra emlékezve a falu képviselő-testülete úgy döntött, hogy megemlékezik a császárról, aki 1800 évvel ezelőtt halt meg.

A rendezvény igen látványos programokat ígér, például a Savaria Legio Egyesület harci bigával vonul fel, vagyis római harci szekerekkel idézi fel a település a régi korok emlékét. Fellépnek a Kápolnai boszorkányok és lesz hastáncbemutató is augusztus 20-án. A nap fénypontja minden bizonnyal a római kori ruhaverseny lesz, aminek győzteseit igazi császári pompa illeti meg, ugyanis egyetlen napra császár, császárné és ifjú császárfiként élhetnek.

Az idei rendezvényen Severus császár még csak névlegesen uralkodhat, de jövőre már szereplési lehetőséget és jogkört is kaphat. A császárt a Savaria Legio Egyesület tagjai, illetve a bölcsek tanácsa választja meg az alapján, hogy ki mennyire korhű és látványos jelmezt  tud magára ölteni.

A következő híreink is érdekelhetik:
Idén két napig tart augusztus 20-a

Idén két napig tart augusztus 20-a

2011. augusztus 5. 10:29.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=2119 w=320 h=80 float=left]Minden évben összeállítják a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek a rangsorát. Mint régóta minden hasonló listán, most ...