2011. november 2. 17:50.

sutotok Sokan szegényes eledelnek tekintik a sütőtököt, ám az érett, jól átsült sütőtök az egyik legfinomabb téli csemege és egyben nagyon egészséges táplálék is. Kisebb rokonai dekorációs kellékként díszíthetik otthonunkat, a nagyobb példányok pedig kiváló konyhai alapanyagként szolgálhatnak a hideg napokon.

A sütőtök őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok kedvelt étele volt egykor. Amerika felfedezése után került Európába, és gyorsan kedvenc csemege lett ezen a kontinensen is. Magyarországon a 16. század óta termesztik. Hazai fajtái a nagydobosi, a kiszombozi, és a banántök. A termések hosszúkásak, gömb alakúak vagy lapítottak, húsa minél sárgább, annál érettebb, édesebb és ízesebb.

A sütőtök tápértéke, szénhidrát, karotin és C-vitamin tartalma magasabb, mint a többi tökfajtáé. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, ám annál gazdagabb A, B1, B2, B3, B6, C, és E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Ásványi anyagokban is bővelkedik, például magas a kálium-, a foszfor-, a vas-, a réz-, és a mangántartalma.

A sütőtök vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású, megköti a szabad gyököket, erősíti az immunrendszert, valamint a keringési betegségek és a daganatok kialakulásának megelőzésében is nagy szerepe lehet. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsavat tartalmaz.

A sütőtököt szinte csak sütve szoktuk fogyasztani, pedig számos más felhasználási módra lenne lehetőség. Felhasználja a cukrászipar és a konzervipar is, például népszerű bébiételek, ivólevek készülnek belőle. Sokféle fűszert alkalmazhatunk hozzá, például a sütőtök leveshez szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér is illik. A sütőtökből készült püré a krumplit is kiválthatja, ez esetben rozmaringgal is lehet ízesíteni. Édességként a hagyományos téli fűszerek, a gyömbér, a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg adható hozzá. Magja pörkölve finom és egészséges nassolnivaló, a tökmagolajat pedig salátákba használhatjuk. A sütőtök sárga virágai is fogyaszthatók, amiket palacsintatésztába forgatva és olajban kisütve különleges csemegeként ehetünk.

Szezonja szeptembertől januárig tart, jól tárolható, az enyhébb fagyot is tűri, fagymentes, hűvös helyen pedig akár tavaszig eltartható. A II. világháború utáni szűkös időkben szinte néptápláléknak számított, Budapesten utcai árusoknál lehetett kapni.

A következő híreink is érdekelhetik:
elixis

A nemzet itala: Aqua Elixis

2012. szeptember 13. 10:41.
Sütőtökkrémleves

Sütőtökkrémleves

2011. november 19. 9:16.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=2605 w=320 h=80 float=left]Ma 2011.11 02-a van. Most olvassuk ezt visszafelé! Visszafele is leírhatjuk a mai dátumot, ugyanis ugyanazt ...