2012. január 16. 16:33.

virsli Kapcsolat lehet a hasnyálmirigyrák kialakulása és a feldolgozott hústermékek fogyasztása között – derül ki a legfrissebb kutatásból. Ha rendszeresen napi 50 grammal – körülbelül 1 virslivel – több feldolgozott húskészítményt fogyasztunk, akkor 19%-kal növeljük a daganat kialakulásának esélyét. Hazánkban évente 1.500 új beteget diagnosztizálnak.

Az orvosok nem ismerik a hasnyálmirigyrák kialakulásának az okát, ám legutóbb svéd kutatók mutattak rá arra, hogy kapcsolat lehet a feldolgozott húsok – például a szalonna valamint a szalámik fogyasztása – és a betegség kialakulásának kockázata között.

A kutatásban 11 klinika, 6.643 hasnyálmirigyrákban szenvedő betege vett részt. Susanna Larsson kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa a vizsgálatokból megállapította, hogy ha valaki az étrendjébe napi 50 grammal több feldolgozott húst iktat be, akkor 19%-kal, ha napi 100 grammal több húskészítményt fogyaszt, akkor 38%-kal növeli a hasnyálmirigyrák rizikóját.

Különösen fontos megtudnunk, hogy milyen tényezők növelhetik a betegség megjelenésének kockázatát, ugyanis nagyon rosszak a túlélési arányai ennek a ráktípusnak.

A következő híreink is érdekelhetik:
A vásárlás, mint kényszerbetegség

A vásárlás, mint kényszerbetegség

2011. május 16. 20:10.
Tévhitek és igazságok a tejről

Tévhitek és igazságok a tejről

2011. május 13. 17:49.
Kevesebb sót fogyasszunk

Kevesebb sót fogyasszunk

2010. november 15. 17:26.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=3103 w=320 h=80 float=left]A szerencsétlenül járt Costa Concordia luxushajón összesen 6 magyar dolgozott: két táncos, három zenész és egy ...