Kapcsolat lehet a hasnyálmirigyrák kialakulása és a feldolgozott hústermékek fogyasztása között – derül ki a legfrissebb kutatásból. Ha rendszeresen napi 50 grammal – körülbelül 1 virslivel – több feldolgozott húskészítményt fogyasztunk, akkor 19%-kal növeljük a daganat kialakulásának esélyét. Hazánkban évente 1.500 új beteget diagnosztizálnak.
Az orvosok nem ismerik a hasnyálmirigyrák kialakulásának az okát, ám legutóbb svéd kutatók mutattak rá arra, hogy kapcsolat lehet a feldolgozott húsok – például a szalonna valamint a szalámik fogyasztása – és a betegség kialakulásának kockázata között.
A kutatásban 11 klinika, 6.643 hasnyálmirigyrákban szenvedő betege vett részt. Susanna Larsson kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa a vizsgálatokból megállapította, hogy ha valaki az étrendjébe napi 50 grammal több feldolgozott húst iktat be, akkor 19%-kal, ha napi 100 grammal több húskészítményt fogyaszt, akkor 38%-kal növeli a hasnyálmirigyrák rizikóját.
Különösen fontos megtudnunk, hogy milyen tényezők növelhetik a betegség megjelenésének kockázatát, ugyanis nagyon rosszak a túlélési arányai ennek a ráktípusnak.