2013. március 6. 11:08.

Elhunyt Hugo Chávez, Venezuela elnöke – közölte Nicolas Maduro, alelnök az állami televízióban. Az elnök rákos volt.

Helyi idő szerint 2013. március 5-én délután 4 óra 25 perckor a caracasi katonai kórházban halt meg Hugo Chávez. Az elnök a rák mellett komoly légúti fertőzésben szenvedett. A latin-amerikai baloldali, illetve függetlenségi mozgalmak jelképének tekintett államfő halálhíre Kubától Bolíviáig az egész térséget megrázta.

Elias Jaua külügyminiszter bejelentette, hogy Chávezt március 8-án temetik el, emlékére pedig egyhetes nemzeti gyászt rendelnek el.

Az 58 éves Cháveznél először 2011 közepén diagnosztizáltak rákot, több alkalommal kezelték Kubában, négy műtéten esett át, az utolsón 2012 decemberében.

Hugo Chávez

Meghalt Hugo Chávez, Fidel Castro "igaz fia"

Egyes hírek szerint az elnök az elmúlt időszakban már csak a szenvedéseinek csökkentését és a körülményekhez képest lehető legjobb életminőséget biztosító kezeléseket kapott. Az állapota március 4-én fordult válságosra, amikor újabb, súlyos légúti fertőzést kapott.

Chávez 2012 nyarán még azt állította, teljesen felépült a betegségből, így belevetette magát a során lévő elnökválasztási kampányba, amit meg is nyert: októberben negyedszer is elnökké választották, ám tavaly decemberi műtétje óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, emiatt többször a halálhírét keltették. Az elnök 1998 óta volt hatalmon.

Elias Jaua közölte, hogy az országban 30 napon belül új választást rendeznek. Addig ideiglenesen Nicolás Maduro alelnök veszi át a hatalmat.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
hőlégballon

Várhatóan 15 millió forintot kap Gy. Zsuzsanna családja attól az egyiptomi hőlégballonos cégtől, amely halálba vitte a magyar nőt 18 ...