2014. január 30. 22:27.

Lakásfelújítás során több esetben a régi padlótól szeretnének megszabadulni, mert már unalmas vagy esetleg elhasználódott a hosszú évek során!

Egy új laminált padló lefektetése megváltoztatja az otthon arculatát, komfortérzetet növel és egy új lakberendezési elemmel bővíti a lakást.
De vajon tudja-e mindenki, hogy az egyes helységekbe milyen vastag laminált padlót érdemes és kell lefektetni?

Meglátni és megszeretni!

Talán legfontosabb üzenet a laminált padló választás pillanatában, hogy ami megtetszik, azzal érdemes csak foglalkozni!
Egy lakás laminált padló választásánál sokan túlmisztifikálják a padló vastagságának szerepét! Ezzel szembe én azt szoktam mondani, hogy szeressem azt, amit megveszek, és ne azért kelljen néznem a parkettát otthon, mert igaz nem tetszett a színe, de csak ez a vastagság és kopásállóság jó a szobámba… legalábbis ezt mondták!

krono

A különböző vastagságú laminált padló kaphatók ma már a kereskedelmi forgalomba. A 6 mm-es padlótól akár a 12 mm vastag laminált parkettáig bezárva, olyan széles termékkínálat áll rendelkezésünkre, hogy alig tudunk nézelődés közben a szebbnél-szebb parkettaválaszték végére érni!

Szakmai múltam és termékismeretem miatt kijelentem, hogy a 6 mm vastag padlóval nem érdemes foglalkozni, mert igen gyenge a klikkrendszere. Egyrészt ezért, másrészt a vastagságából adódóan a legkisebb felületi egyenetlenség hatására, használat közben könnyen károsodik a termék! A 12 mm vastag padló, egy masszív termék, viszont, ha már ilyen vastagságban gondolkodunk, akkor érdemes valódi fából készült szalagparkettát választani.

Marad a 7, 8 és 10 mm vastag laminált padló. De kézzelfoghatóan mi a különbség a három termék között? A válasz igen egyszerű, a vastagság és a kopásállóság és a design.

Laminált padló vastagsága

Nem szeretnék belemenni a padló készítés technológiájába, hanem elégedjünk meg azzal a ténnyel, hogy a vastagságok közti különbség nem más, mint a szigetelés fokozásának lehetősége.
Egy 7 mm vastag laminált padlónál jobban szigetel a 10 mm vastag padló. (Szeretném megjegyezni, hogy 10 mm vastagságig lehet laminált padlót padlófűtésre helyezni a HDF sűrűsége miatt). A padló szigetelését lehet fokozni különböző vastagságú és minőségű padlóalátétekkel is. Ezért egy 7 mm vastag padló szigetelőképességét növelhetjük egy 5 mm vastag XPS alapú szigetelő lappal, ami még a hangot is tompítja. (Padlófűtésre kizárólag perforált vékony XPS helyezhető)
A szigetelésén túl természetesen egy 10 mm-es panel erősebb, mint egy 7 mm vastag panel. De tudjuk, hogy a laminált padlót szigorúan egyenes felületre szabad lefektetni!

Laminált padló kopásállósága?

Ha már értjük, hogy miért készítenek különböző vastagságú padlókat, abban az esetben nézzük meg, hogy ezeket a HDF anyagokat milyen kopásállósági számmal látják el. Általában két számot figyelhetünk meg a padlók árcímkéin. Egyik szám a 31-es, míg másik szám a 32-es. Mindez a padló kopásállóságának mérőszámát jelentik. Unalmas lenne képleteket alkalmaznom most, ezért picit vizuálissá szeretném tenni a mérőszámok jelentését.

A HDF anyagon lévő dekorpapírra egy műgyanta anyagot hordanak fel különböző rétegsorrendbe és különböző vastagságban. Ez dönti el, hogy 31-es erősségű kopásállósága lesz a padlónknak vagy 32-es. A 31-es szám azt jelenti, hogy a padlót otthoni használatra vagy kis forgalmú irodákba lehet lefektetni. 32-es szám jelöli azt, hogy otthonra és nagyobb forgalmat lebonyolító irodákba használható fel a termék. Általában a 7 mm vastag padlók 31-es, míg a 8 és 10 mm-es padlók 32-es kopásállóságnak megfelelő műgyanta réteget kapnak.

Itt bátorkodnám bonyolítani a helyzetet, miszerint 31-es és 31-es padló között is van különbség!

Mivel ígértem, hogy vizuális leszek, ezért elmondom, hogy a 31-es kopásállóságot úgy kell elképzelni, hogy a padló ugyan azon pontjára 5 000-szer léphetek rá úgy, hogy az a felső melanim akril (műgyanta) rétegben szemmel látható károsodást okozna a tevékenység. Mi a helyzet a 32-es kopásállóság esetében? Nos, a mérőszám itt már 10 000 lépésre nő!
Látható, hogy túlmisztifikálni ezért azt, hogy 7 vagy 8 mm vastag padlót válasszak otthonra, teljesen felesleges! Lényeg, hogy azt a padlót vásároljam meg, amelyik a legjobban tetszik!
Ez lehet 7, 8 vagy akár 10 mm vastag is!

De akkor miért van szükség 10 mm vastag padlóra? Nos, a lakberendezés, a valódi svédpadló hatás utánozása ad teret a 10 mm vastag padló terjeszkedésének.

Van még 33-as és igen ritka esetben 34-es (üvegszál erősített) padló is, de ezeket már fokozott igénybevételű közintézményekbe is le lehet fektetni. Általában a nagy kopásállósággal rendelkező padlók vastagsága 8 mm.

33-as-kopasallosag

De a helyzet a görgős székkel?

Sok vásárlótól hallom, hogy azt mondták nekik, hogy amennyiben görgős szék van a szobában, abban az esetben csak 32-es kopásállósággal rendelkező padlót lehet lerakni! Az igazság viszont az, hogy lehet 31-est, 32-es és 33-ast is! Nem ez számít! A lényeg, hogy tökéletesen sima legyen az aljzat, hogy a terhelésre ne kagylósodjon a padló! Valamint a gyártók mind kikötik, hogy ha görgős szék vagy egyéb állandó jelleggel mozgó tárgy van a padlón, minden esetben alátét lemezt kell alkalmazni! Sokan ezt pl.: görgős székalátétnek ismerik.

gorgosszék-alatet

Tehát ezért bármilyen padlót fektetünk is le, lényeg, hogy egyenes legyen az aljzat és legyen alátét a szék alatt. Másik megoldás, hogy a szék lábain a görgőket gumigörgőre kell lecserélni!
Ha ezek a követelmények nem állnak rendelkezésre, úgy a gyártók nem vállalnak garanciát a laminált padlókra! Ez az igazság!

Bízom benne, hogy egy picit nagyobb tudással választanak otthonukba laminált padlót ezt követően! Lényeg, hogy szeressék azt a típust, színt, formát, amit kiválasztottak!

Cseke Zsolt
Budapest Parketta

A következő híreink is érdekelhetik:
6 érv a laminált padló mellett

6 érv a laminált padló mellett

2018. február 10. 12:17.
laminált padló

Laminált padló fektetés szabályai

2014. január 5. 18:46.
Vastag testvérharc az X-Faktorban

Vastag testvérharc az X-Faktorban

2010. december 5. 10:46.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
laminált padló

Évente több millió m2 laminált padló kerül a háztartásokba. Komfortosabbá teszi látványosabbá varázsolja lakásunkat, miközben hosszú távú használati elem is ...