2016. augusztus 2. 19:09.

A tetőterek hőszigetelése mindig nagyon komoly probléma elé állítja az építkezőket.

Márpedig a hőszigetelés kérdését az ilyen lakótér esetén nagyon fontos megoldani, hiszen egy réteg gipszkarton vagy falburkolat, illetve maga a tetőfedőanyag összességében messze nem elég ahhoz, hogy a lakókat megfelelő mértékben megvédje az időjárás viszontagságaitól, legyen szó akár a legnagyobb nyári melegtől, akár a legnagyobb téli mínuszoktól. A tetőterek hőszigetelése kapcsán nagyon sokféle alapanyag elterjedt a múltban, de valamiért egyik sem vált igazán elfogadottá és beválttá.

Tipikus példa erre a kőzetgyapot, amit a leggyakrabban alkalmaznak tetőterek szigeteléséhez, azonban ez a szigetelőanyag általában nem csak tömörödik és vetemedik, hanem a szél is könnyedén átfúj rajta, ezáltal nem alkalmas hosszabb távon is egy tetőtér szigeteléséhez.

A PUR hab jó megoldás lehet

Szerencsére a szakma részéről folyamatosan komoly kezdeményezések vannak arra vonatkozólag, hogy a tetőterek szigetelését minél hatékonyabbá tegyék, ennek eredményeként terjedt el az építőiparban a PUR hab, avagy a polisztirol hab használata, ami nem csak sokkal sűrűbb és merevebb, mint a kőzetgyapot, hanem ezen túlmenően nem deformálódik és akár tökéletes légzáró réteg is létrehozható vele, ha nem táblás formában alkalmazzuk, hanem felszórva. A PUR habos szigetelésnek két változatát ismerjük, a zárt- és a nyitott cellást, amelyek közül mindkettő kiváló tetőterek hőszigetelésére, de eljárásmódjuk és felhordások más és más módszert igényel.

A poliuretán hab egyébiránt minden esetben egy sűrű masszaként kerül felszórása, ami ezt követően, az oxigénnel való érintkezés hatására habosodni, növekedni kezd, és beissza magát a legkisebb résekbe, illetve repedésekbe is annak érdekében, hogy egy összefüggő, homogén szigetelést tudjon kialakítani.

Tető szigetelése purhabbal (fotó: purmester.hu)

Tető szigetelése purhabbal (fotó: purmester.hu)

A zárt cellás szigetelés

Amennyiben a zártcellás szigetelési módot preferáljuk, abban az esetben a PUR hab mindig közvetlenül a belső lakótér adott burkolatára kerül felhordásra, legyen az akár lambéria, akár gipszkarton, esetleg tégla. Ez azért fontos és lényeges információ, mert ebből is látszik, hogy a leszigetelt felület, valamint a szigetelőanyag között semmiféle légrés sem marad, a hab maga közvetlenül ráragad a felületre, aminek hatására elfelejthetjük a páralecsapódást, a penészesedést vagy a gombásodást, de ugyanebből az okból eredeztethető az is, hogy a kellemes belső levegő esetleg a szigetelésen, vagy a köztes hézagokon át elszökjenek.

Mivel az ilyen zártcellás PUR habos szigetelés képes vízzáró réteget is kialakítani, ezért nem igényel egyik oldalán sem plusz fóliázást, hiszen kívülről semmilyen nedvesség nem tud bejutni a szigetelés belsejébe – sem pára, sem például közvetlen csapadék formájában.Mivel a zárt cellás poliuretán szigetelés kiemelkedően jó hővezetési tényezőkkel rendelkezik, ezáltal a megszokottnál lényegesen vékonyabb rétegben, már 5 centiméter esetén is kiváló teljesítményt érhetünk el vele.

A nyitott cellás szigetelés

A nyitott cellás poliuretán hab tulajdonságai a tetőtéri szigetelés esetén egy kicsit eltérőek. Mivel nyitott cellákkal rendelkezik, ezért a hab se nem vízálló, se nem vízzáró, ezért egy olyan speciális fóliázásra van szükség hozzá, mint a kőzetgyapot esetében, amennyiben viszont a szigetelést feltétlenül a lakótér felől kell elvégezni, csak és kizárólag ez a módszer lehet a legjobb megoldás. Csak a miheztartás végett, egy új kialakítású tetőtér esetén, egy megfelelő fóliára felhordott nyitott cellás PUR habos szigetelésből 15 centiméternyi réteg körülbelül 30-40 centiméternyi szálas szigetelőanyag, például kőzetgyapot teljesítményével vetekedik.

Mivel nyitott cellákról beszélünk, ezért ez a fajta szigetelési eljárás sokkal nagyobb térfogatot tölthet ki, mint a zártcellás, ami azért rendkívül lényeges, mert így a rendelkezésére álló helyet tökéletesen és maradéktalanul képes betölteni, hogy se a hideg vagy a meleg ne tudjon bejönni, se a kellemes hőmérséklet ne tudjon távozni a lakásból. Amennyiben tetőfólia van a tetőtakaró alatt, külön jó hír, hogy a PUR hab ebben a formájában nagyon jól ragad, sőt mi több, megléte nélkül a szigetelés nem is hordható fel. Miután azonban felkerült, belülről is kap egy fóliázott réteget, majd erre kerül felhordásra a gipszkarton vagy a lambéria – a megrendelő igényei szerint.

Ez a szigetelési eljárás nagyon alacsony hővezetési tulajdonságokkal rendelkezik, a tökéletes légzárás mellett pedig rendkívül könnyű is, ezáltal nem terheli feleslegesen a tetőszerkezetet. A felfújt hab ráadásul nem évekig, hanem évtizedekig nem vetemedik, nem változtatja a méretét, nem reped meg, ezáltal szigetelési képességét sem veszíti el.

A következő híreink is érdekelhetik:
Hőszigetelési tippek otthonra

Hőszigetelési tippek otthonra

2013. június 20. 15:11.
Évtizedekre eltűnhetnek a napfoltok

Évtizedekre eltűnhetnek a napfoltok

2011. június 16. 18:55.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Háziasszony vasalás közben

Minden szorgos házitündér jól ismeri az érzést, amikor egy hosszú nap után a meleg otthonba belépve porcicák hada fogadja a ...