2017. július 22. 13:33.

A csokoládé az egész világon elterjedt, alapvetőnek számító élvezeti étel, melyet az édességek, desszertek kategóriájába sorolunk.

Aligha találnánk olyan embert a civilizált világunkban, sőt, még egyes bennszülött törzseknél is, aki ne ismerné csokoládé finom ízét. De vajon hányan tudnak többet a kakaóbabról annál, hogy az egy növény, amiből a csoki és a kakaópor készül? Nem sokan.

Kapcsolódó..

Milyen növény az a kakaó?

A kakaó egy fafaj, mely a mályvafélék családjába tartozik, gyümölcsét hívjuk kakaóbabnak, melyből kakaóvaj, kakaópor és kakaómassza készül. Az élelmiszeriparban volt hosszú évszázadokig jelentős szerepe, ám mára a kozmetikai ipar is felfedezte magának. A nővény Dél-Amerikában őshonos, az Amazonas és az Orinoco ártereiből terjedt el, innen hordták szét a felfedezők már a nagyon korán. Afrikába és Indonéziába is eljutott, mára Afrika a világ legnagyobb kakaótermesztője.

A kakaófa akár 15 méteres magasságokig is felnőhet, ám ez csak a vadon termő típusokra jellemző, az ültetvényeken nem szokta meghaladni a 3 métert. Törzsének felülete egyenetlen, göröngyös, színe barna és a földhöz közel már elágazik. Levelei sötétzöldek, szórtan helyezkedve alkotnak lombkoronát, alakjuk tojásdad, nyelük rövid, méretük 15-től 25 centiméteres hosszig terjed. A kakaóbab, a fa termése, melyből a csokoládé alapanyagai készülnek, ellipszis alakúak, 15 és 30 centiméteres nagyság közt mozognak, sárga, narancs vagy lilás színűek. A termés húsa fehér, rózsaszín, ritkábban barnás, magjainak száma termésenként átlagosan 60 darab.

Csokis muffin eperrel – még muffin papírt sem kell használnunk, ha szilikonban sütjük

Csokis muffin eperrel

Érdekesség, hogy a Coca Cola palackjának megtervezésekor a kakaóbab alakja adta az alapot. Eredetileg a pályázaton a kokalevél és a koffein adta volna az alapötletet, de nyertes pályázó a könyvtárban csupán a kakaó terméséről talált képet, így jött létre az ikonikus formájú és felületű eredeti Coca Cola üvegpalack.

A kakaófa nem csupán egy faj, a kakaómassza, kakaóvaj főleg három külön típus termésének magjából jön létre. A fatípus, az előállítás módja nagyban befolyásolja a végtermék ízét, állagát, minőségét. A legnagyobb mennyiségű kakaó, közel a világtermelés 80%-a a Forastero fajtából származik, 5%-a a Crillo-ból, mely hajlamos a betegségekre, így nem túl ellenálló, 10% pedig a két fajta keresztezéséből létrejövő Trinitario fákról jön le.

A következő híreink is érdekelhetik:
Friss kutatás szerint, a csoki fogyaszt

Friss kutatás szerint, a csoki fogyaszt

2013. december 1. 20:05.
csoki2

A csoki többé nem hizlal?

2013. április 8. 15:50.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Auto-Motor-Tuning Show 2012.

A gépjárművek adásvétele sokat egyszerűsödött és gyorsult az évek során, de még mindig nagyon összetett és időnként sok bonyodalmat okozó ...