Libaleves
Hozzávalók:
fél liba | 1 db paradicsom |
20 dkg sárgarépa | 1 kis fej vöröshagyma |
20 dkg gyökér | 1 gerezd fokhagyma |
10 dkg gomba | 1 csomó zöldpetrezselyem |
5 dkg karalábé | só |
5 dkg zeller | szemes bors |
5 dkg kelkáposzta | sáfrány |
1 db zöldpaprika |
Elkészítés:
Feldaraboljuk a libát és megtisztítjuk a zöldségeket. A húst tegyük fel főni, adjuk hozzá vöröshagymát, fokhagymát, sót, borsot és sáfrányt. Ha a hús félig megpuhult, adjuk hozzá a többi zöldséget is. Ha a leves elkészült, akkor negyed órát hagyjuk hűlni, majd szűrjük le. Finommetélttel vagy csigatésztával tálaljuk.
Gesztenyével töltött pulyka
Hozzávalók:
1 pulyka | 3 db zsemle |
1 kg gesztenye | 3 db tojás |
50 dkg darált sertéshús | őrölt bors |
30 dkg füstölt szalonna | szerecsendió |
20 dkg zsír | só |
10 dkg vaj |
Elkészítés:
A pulykát hagyjuk egészben, a combjairól távolítsuk el az inakat és a mellcsontot fejtsük le a húsról. A zsemléket áztassuk tejbe, majd nyomjuk ki. A gesztenyét főzzük meg tejben, majd hűtsük ki. A vajat a tojásokkal keverjük habosra, adjuk hozzá a darált húst, a zsemléket, a gesztenyét és mindezt dolgozzuk jól össze. Ízlés szerint borsozzuk, sózzuk és szerecsendióval is megszórhatjuk. A pulyka hasüregét sózzuk be, majd töltsük be a tölteléket. A nyílást varrjuk be, majd kívülről is sózzuk be a pulykát. A szalonnából vágjunk vékony szeleteket, és mielőtt összekötözzük a pulykát, fedjük be szalonnával. A pulykát kizsírozott tepsibe, középmeleg sütőben süssük pirosra. Ha kész, vegyük le róla a szalonnát. Öntsünk rá egy kevés vizet és saját levével locsolgassuk meg. Mielőtt felszeletelnénk, hagyjuk kicsit állni. Párolt rizzsel és gyümölcskompóttal is tálalhatjuk
Diós – mákos bejgli
Hozzávalók:
A tésztához: | Diótöltelék: | Máktöltelék: |
500 g liszt | 200 g darált dió | 200 g darált mák |
250 g vaj vagy margarin | 200 g porcukor | 200 g porcukor |
4 tojássárgája | 20 g vaníliás cukor | 1 db citrom leve és reszelt héja |
20 g élesztő | 0,5 dl tej | 0,5 dl tej |
20 g porcukor | 50 g mazsola | 50 g mazsola |
1,5 dl tej | 2 cl rum | 2 cl rum |
1 db tojás a kenéshez | ||
só |
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a vajat, majd a tejhez hozzákevert élesztőt, a porcukrot,
a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat és a csipetnyi sót is, majd mindebből egynemű tésztát gyúrunk. Ezután két egyforma cipót formázunk belőle, megszórjuk liszttel és betesszük a hűtőbe 20-30 percre. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket, mindegyiket ugyanúgy attól függetlenül, hogy a diósról vagy a mákosról van szó.
A darált nyersanyagot összekeverjük a rumba áztatott mazsolával, reszelt citromhéjjal – dió esetén a vaníliás cukorral is -, majd hozzákeverjük az előzőleg tejben elkevert és felforralt cukrot. Végül kihűtjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből és kb. 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük úgy, hogy a szélei töltelék nélkül maradjanak. A széleit felhajtjuk a töltelékre, majd hosszanti irányba feltekerjük. A tészta tetejét megkenjük felvert tojás sárgájával. Fél órát hagyjuk száradni a tésztát, majd a tojás fehérjével is megkenjük. A tésztát megszurkáljuk, majd előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük.