2011. december 16. 19:17.
leves

Libaleves

Hozzávalók:

fél liba 1 db paradicsom
20 dkg sárgarépa 1 kis fej vöröshagyma
20 dkg gyökér 1 gerezd fokhagyma
10 dkg gomba 1 csomó zöldpetrezselyem
5 dkg karalábé
5 dkg zeller szemes bors
5 dkg kelkáposzta sáfrány
1 db zöldpaprika

Elkészítés:

Feldaraboljuk a libát és megtisztítjuk a zöldségeket. A húst tegyük fel főni, adjuk hozzá vöröshagymát, fokhagymát, sót, borsot és sáfrányt. Ha a hús félig megpuhult, adjuk hozzá a többi zöldséget is. Ha a leves elkészült, akkor negyed órát hagyjuk hűlni, majd szűrjük le. Finommetélttel vagy csigatésztával tálaljuk.

Gesztenyével töltött pulyka

pulyka

Hozzávalók:

1 pulyka 3 db zsemle
1 kg gesztenye 3 db tojás
50 dkg darált sertéshús őrölt bors
30 dkg füstölt szalonna szerecsendió
20 dkg zsír
10 dkg vaj

Elkészítés:

A pulykát hagyjuk egészben, a combjairól távolítsuk el az inakat és a mellcsontot fejtsük le a húsról. A zsemléket áztassuk tejbe, majd nyomjuk ki. A gesztenyét főzzük meg tejben, majd hűtsük ki. A vajat a tojásokkal keverjük habosra, adjuk hozzá a darált húst, a zsemléket, a gesztenyét és mindezt dolgozzuk jól össze. Ízlés szerint borsozzuk, sózzuk és szerecsendióval is megszórhatjuk. A pulyka hasüregét sózzuk be, majd töltsük be a tölteléket. A nyílást varrjuk be, majd kívülről is sózzuk be a pulykát. A szalonnából vágjunk vékony szeleteket, és mielőtt összekötözzük a pulykát, fedjük be szalonnával. A pulykát kizsírozott tepsibe, középmeleg sütőben süssük pirosra. Ha kész, vegyük le róla a szalonnát. Öntsünk rá egy kevés vizet és saját levével locsolgassuk meg. Mielőtt felszeletelnénk, hagyjuk kicsit állni. Párolt rizzsel és gyümölcskompóttal is tálalhatjuk

Diós – mákos bejgli

Hozzávalók:

A tésztához: Diótöltelék: Máktöltelék:
500 g liszt 200 g darált dió 200 g darált mák
250 g vaj vagy margarin 200 g porcukor 200 g porcukor
4 tojássárgája 20 g vaníliás cukor 1 db citrom leve és reszelt héja
20 g élesztő 0,5 dl tej 0,5 dl tej
20 g porcukor 50 g mazsola 50 g mazsola
1,5 dl tej 2 cl rum 2 cl rum
1 db tojás a kenéshez

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a vajat, majd a tejhez hozzákevert élesztőt, a porcukrot, beigli_0  a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat és a csipetnyi sót is, majd mindebből egynemű tésztát gyúrunk. Ezután két egyforma cipót formázunk belőle, megszórjuk liszttel és betesszük a hűtőbe 20-30 percre. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket, mindegyiket ugyanúgy attól függetlenül, hogy a diósról vagy a mákosról van szó.
A darált nyersanyagot összekeverjük a rumba áztatott mazsolával, reszelt citromhéjjal – dió esetén a vaníliás cukorral is -, majd hozzákeverjük az előzőleg tejben elkevert és felforralt cukrot. Végül kihűtjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből és kb. 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük úgy, hogy a szélei töltelék nélkül maradjanak. A széleit felhajtjuk a töltelékre, majd hosszanti irányba feltekerjük. A tészta tetejét megkenjük felvert tojás sárgájával. Fél órát hagyjuk száradni a tésztát, majd a tojás fehérjével is megkenjük. A tésztát megszurkáljuk, majd előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük.

A következő híreink is érdekelhetik:
Rántott töltött káposzta

Rántott töltött káposzta

2012. január 15. 16:10.
Szilveszteri receptek

Szilveszteri receptek

2011. december 30. 17:36.
Szaloncukor – házilag

Szaloncukor – házilag

2011. december 22. 14:19.
Forralt bor receptek

Forralt bor receptek

2011. december 9. 20:49.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=2880 w=320 h=90 float=left] Gyümölcsös forralt bor Hozzávalók: fél üveg vörösbor 1 rúd fahéj fél liter szőlőlé cukor vagy ...