Hozzávalók:
20 dkg füstölt (vagy kolozsvári) szalonna | 1 kg érett paradicsom |
Zsír | 1 db közepes méretű burgonya |
20 dkg gomba | Só |
25 dkg lángolt kolbász | 1 mokkáskanálnyi egész bors |
50 dkg vöröshagyma | Őrölt pirospaprika |
1 kg húsos paprika | Csipetnyi kristálycukor |
1 db erős, hegyes paprika | Vegeta ételízesítő |
Elkészítés:
A füstölt (kolozsvári) szalonnát vékony kockákra vágjuk, a vöröshagymákat felaprítjuk. A paprikákat csumával együtt félbevágjuk, és felszeleteljük. A paradicsomot meghámozzuk. A zsírt a szalonnával együtt gyenge tűzre feltesszük és amikor átforrósodott és kezd a szalonna kiengedni, belerakjuk a vöröshagymát, néhány szelet kockákra vágott paprikát és a karikákra vágott kolbászt. Összepirítjuk, majd a burgonyát meghámozunk, felkockázzuk és hozzákeverjük.
Amikor a hagyma kissé megfonnyadt, levesszük a tűzről, és állandó kavargatás mellett ízlés szerint adunk hozzá sót, kristálycukrot, egész borsot, őrölt pirospaprikát, vegetát, majd beleszeleteljük a paradicsomot.
Visszatesszük a tűzre, és mikor már a paradicsom kezd levet engedni, beletesszük a paprikát is. Lassú tűzön főzzük, időnként megkeverjük. Mielőtt elkészülne, beletesszük a felszeletelt gombákat és még 5 percig főzzük.
Tálalhatjuk így, de akár tojással, rizzsel vagy főtt burgonyával is.
Megjegyzés: Ha csípősebben szeretjük, fokozhatjuk az ízét csípős Piros Arany paprikakrémmel, de akkor figyeljünk a sózásra, mivel a Piros Arany is tartalmaz sót.