2013. február 28. 17:17.

Február 28-án pontban este 8 órakor mond le Szent Péter trónjáról XVI. Benedek pápa. Távozásával megüresedik az apostoli szék.

Joseph Ratzinger, azaz XVI. Benedek pápa 2013. február közepén jelentette be, hogy a hó végén lemond posztjáról, így hivatalosan február 28-án este 8 órától nem lesz pápája a katolikus egyháznak.

XVI. Benedek utolsó napja zsúfolt programokkal teli, elbúcsúzik a majdnem 8 éves pápasága munkahelyétől és otthonától, valamint a bíborosoktól, majd 5 órakor helikopterrel elhagyja a Vatikánt és a Castel Gandolfóba, a pápák nyári rezidenciájára utazik. Itt a palota belső udvarára nyíló ablakából köszönti a város lakosait. Ez lesz a pápa utolsó találkozása a hívőkkel és itt mond utoljára beszédet pápaként, majd pontban este 8 órakor feláll Szent Péter trónjáról. Ekkor kezdődik az üres pápai trón – Sede Vacante – időszaka.

pápa

XVI. Benedek pápa február 28-án este 8 órakor mond le

Mivel az utóbbi közel 600 évben nem mondott le pápa, XVI. Benedek távozásának „forgatókönyvét” az elmúlt két hétben állították össze kánonjogászok, teológusok és ceremóniamesterek. XVI. Benedek a pápa emeritus címet fogja viselni, mely a nyugdíjba vonuló püspököknek jár, őszentségének kell szólítani, valamint továbbra is fehér reverendát fog viselni, de leveti híres piros cipőjét és helyette Mexikóból kapott barna makkoscipőt húz, biztonságára a svájci gárda helyett a vatikáni csendőrség fog vigyázni.

Az új pápa megválasztásának előkészületei március 4-én kezdődnek, ebben nem vesz részt XVI. Benedek, távol tartja magát a világtól, április végén, májusban visszatér a Vatikánba, egy általa kiválasztott kolostorba.

A következő híreink is érdekelhetik:
Erdő Péter

Erdő Péter lesz az új pápa?

2013. február 14. 9:24.
XVI. Benedek pápa

Lemond XVI. Benedek pápa

2013. február 11. 13:27.
XVI. Benedek pápa

Nem mondott le XVI. Benedek pápa

2012. április 17. 9:28.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
ballon

Egy 34 éves veszprémi nő az egyiptomi hőlégballon-katasztrófa egyik áldozata, aki brit szerelmével zuhant a halálba – írja a Blikk. ...