2013. február 11. 13:27.

Február 28-án lemond tisztségéről XVI. Benedek pápa. A 85 éves katolikus egyházfő állítólag idős kora miatt határozott így. Az elmúlt 800 évben nem mondott le pápa.

2013. február végén lemond XVI. Benedek pápa – közölte a Vatikán. A bejelentés mindenkit meglepett. Az egyházfő saját elhatározásból döntött így és kérte a pápaválasztó konklávé összehívását.

A pápa közleményben tudatta, hogy túl idősnek érzi magát ehhez a munkához, mert az utóbbi időben sokat romlott szellemi és fizikai állapota is. „Miután ismételten megvizsgáltam lelkiismeretemet az úr előtt, arra jutottam, hogy hajlott korom miatt már nem vagyok elég erős ahhoz, hogy megfelelően képviseljem a péteri örökséget” – olvasható a szentatya írásában. A közlemény kitér arra is, hogy XVI. Benedek a jövőben is az egyházat kívánja szolgálni: életét az imádkozásnak szenteli. A február 10-i keltezésű iromány szerint február 28-án este 8-tól “üres lesz Szent Péter széke”.

XVI. Benedek pápa

XVI. Benedek pápa benyújtotta a lemondását

A most 85 éves Joseph Ratzingert 2005 áprilisában, II. János Pál halála után választották pápává, aki akkori 78 éves korával a legidősebb újonnan választott pápa címmel büszkélkedhetett.

A katolikus egyház történetében eddig csak egyetlen pápa, az 1294-ben megválasztott V. Celesztin mondott le, rajta kívül eddig minden pápa haláláig ült a trónon.

Úgy tudni a pápaválasztó konklávé március közepén ül össze. Vatikáni források azt közölték, hogy az egyházfői tisztségnek több várományosa van, de igazán esélyes jelölt nincs. A médiában egyelőre sokan a ghánai Peter Turkson bíboros nevét emlegetik.

A következő híreink is érdekelhetik:
pápa

Búcsúzik XVI. Benedek pápa

2013. február 28. 17:17.
XVI. Benedek pápa

Nem mondott le XVI. Benedek pápa

2012. április 17. 9:28.
XVI. Benedek pápa

Április 16-án lemond a pápa?

2012. március 27. 15:40.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
görög zita és pataky atttila

Február 10-én elrajtolt a Nagy Duett második szériája a SuperTV2-n. Az első élő adásban Görög Zitának és Pataky Attilának kellett ...