2013. március 14. 12:40.

Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választotta meg a konklávé a katolikus egyház új vezetőjének. A 266. pápa Ferenc néven foglalja el Szent Péter trónját.

A Vatikán március 13-án este közölte, a 115 bíborosból álló konklávé megválasztotta a katolikus egyház új vezetőjét, Ferenc pápát. Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost másfél nap alatt választották pápává, ő az első latin-amerikai és első jezsuita pápa.

A most 76 éves Bergoglio a 2005-ös pápaválasztáson is az esélyesek között volt, Ratzinger után ő kapta a második legtöbb szavazatot.

Bergoglio Buenos Airesben született 1936-ban, apja olasz bevándorló volt. Németországban tanult teológiát. Eredetileg vegyésznek készült, de 1958-ban mégis a papi pályát választotta és belépett a jezsuita rendbe. 1969-ben szentelték pappá. A spanyol mellett olaszul és németül is beszél. 1992-ben Buenos Aires püspöke lett, majd II. János Pál 2001-ben kinevezte bíborossá.

Ferenc pápa

Jorge Mario Bergoglio az új pápa

Bergoglio mindig is szerény körülmények között élt, tömegközlekedéssel járt dolgozni. Gyakran állt ki a szegényekért, ezért a szegények püspökének is szokták nevezni. Szerényen háttérbe húzódó, alázatos, egyesítő személyiség, aki elismert szociális érzékenysége miatt, ugyanakkor szigorúan ragaszkodik a konzervatív alapelvekhez.

A Szent Péter téren ezrek, szerte a világban pedig milliók köszöntötték éljenzéssel az új egyházfőt, amikor kilépett a Szent Péter-bazilika erkélyén, hogy köszöntse a hívőket. „Most szeretnék áldást osztani, de egy szívességre kérlek benneteket. Mielőtt a püspök megáldaná a népet, én arra kérlek benneteket, imádkozzatok Istenhez, hogy áldja meg a püspökötöket” – mondta az új egyházfő.

A következő híreink is érdekelhetik:
pápa

Búcsúzik XVI. Benedek pápa

2013. február 28. 17:17.
Erdő Péter

Erdő Péter lesz az új pápa?

2013. február 14. 9:24.
XVI. Benedek pápa

Lemond XVI. Benedek pápa

2013. február 11. 13:27.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
golf

A golf igenis veszélyes sport – ezt már Mark Mihal is tudja, akit golfozás közben elnyelt a föld és egy ...