2012. június 21. 14:19.

Július 1-jétől csak engedéllyel fogadhatnak el hálapénzt az egészségügyi dolgozók egy 2011 őszi törvénymódosítás értelmében, ám a rendelkezést lehetetlenség életbe léptetni – írja a Népszabadság.

Júliustól életbe lép a munka törvénykönyvének az a passzusa, ami a hálapénz, a borravaló és “egyéb anyagi előny” elfogadását tiltja. A jogszabály szerint harmadik személytől díjazás nem fogadható el, kivéve, ha a tilalom alól a munkáltató felmentést ad, ami azt engedi feltételezni, hogy tudomása van a juttatásról, sőt annak összegéről is.

A törvénymódosítást tavaly ősszel a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca fogadtatta el, ám mindez olyan váratlanul történt, hogy még Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak is „elfelejtettek szólni” róla. Szócska idáig nem ejtett szót sem a hálapénz tilalmáról szóló törvény általa kifogásolt részeiről, sem arról, hogy a gyakorlatban miként lehetne mindezt megvalósítani.

hálapénz

Az orvosok csak engedéllyel fogadhatnak el hálapénzt

A Népszabadság szerint a rendelkezést nem lehet bevezetni: „a humántárca ugyanis nem készült fel arra, hogy az irányítása alá tartozó több mint száz kórházban tíz nap múlva a vezetőknek állást kell foglalniuk a hálapénz elfogadásának gyakorlatáról”.

A lap megkeresésére a tárca azt mondta: “A hálapénz kérdését az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága komplex társadalmi jelenségként kezeli. A probléma megoldása a korszerű betegellátás egyik feladata lesz.”

A következő híreink is érdekelhetik:
Szabó Zsófi

Szabó Zsófi csak engedéllyel szülhet

2012. június 20. 20:01.
gyógyszer

Per lehet az abortusztablettából

2012. június 7. 9:56.
gyógyszer

Nem lesz abortusztabletta

2012. május 22. 9:57.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Magyar Posta

Félezer munkatársat akar elbocsátani a Magyar Posta, igaz a tervezett karcsúsításról a postások egyelőre nem tudnak – írja a Népszabadság. ...