Fokhagymás libacomb
Hozzávalók:
4 libacomb (alsó+felső egyben) |
16 gerezd fokhagyma |
3 evőkanál olaj |
3 evőkanál ételízesítő |
Elkészítés:
A combokat megmossuk, megtisztítjuk, és a fokhagymát vékony darabokra vágjuk. A húsba kisebb nyílásokat vágunk és bele belenyomkodjuk a fokhagymát.
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
Az olajat összekeverjük az ételízesítővel és megkenjük vele a combokat, a hús alá kb. 1 dl vizet öntünk és 1,5-2 órát sütjük a libacombokat. A sütés alatt többször megforgatjuk és megöntözzük a kisült pecsenyelével.
A kész libacombokat burgonyapürével vagy gombóccal kínáljuk.
Gombás libamáj
Hozzávalók:
40 dkg libamáj | 1/2 dl vörösbor |
25 dkg gomba | 2 gerezd fokhagyma |
1 dl tejszín | 1 teáskanál reszelt vöröshagyma |
1 evőkanál libazsír (vagy 2 evőkanál olaj) | ízlés szerint só és törött fekete bors |
Elkészítés:
A reszelt vöröshagymát megfuttatjuk a libazsíron, majd rátesszük a felszeletelt gombát és a zúzott fokhagymát. Fedő alatt puhára pároljuk, majd ha a zsír elfőtt, lepirítjuk rajta a kockára vágott libamájat. Ráöntjük a vörösbort és a tejszínt, majd fedő alatt felforraljuk. Pár perc párolás után, ha a ragu kissé besűrűsödött lezárjuk a gázt alatta, de a fedőt még 5 percig rajtahagyjuk. A májat csak a tányéron sózzuk.
Márton napi libasütemény
Hozzávalók:
Tésztához: | 40 dkg liszt |
20 dkg sovány túró | 1 cs + 2 tk sütőpor |
10 dkg cukor | mazsola a szemekhez |
8 ek olaj | Mázhoz: |
6 ek tej | 4 ek citromlé |
1 tojás | 15 dkg porcukor |
1 cs vaníliacukor | liba alakú tésztaszaggató (vagy sablon) |
1 csipetnyi só |
Elkészítés:
A túróhoz adjuk hozzá az olajat, cukrot, tejet, vaníliacukrot, sütőport és a sót, majd gyúrjuk jól össze a liszttel.
A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtsuk ki, majd szaggassuk ki belőle a libaformákat. A kislibákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és mindegyiknek egy mazsolát tegyünk szemének.
Előmelegített, 200°C-os sütőben süssük kb. 12-15 percig.
A kihűlt libákat kenjük be a citromléből és porcukorból készült mázzal.