Hozzávalók:
Töltelékhez: | Tésztához: |
1 tasak vanília puding | 375 g búzaliszt |
40 g porcukor | 1 tasak instant élesztő |
300 ml szőlőlé | 100 g porcukor |
1 citrom reszelt héja | 1 tasak Bourbon Vaníliás cukor |
50 g mandula | 1 citrom reszelt héja |
150 g fehér szőlő | 1 tojásfehérje |
Kenéshez: | 150 ml joghurt |
1 tojássárgája | 25 g margarin |
2 evőkanál tej |
Elkészítés:
A tepsit sütőpapírral kibéleljük és félretesszük. A sütőt előmelegítjük. A szőlőszemeket megmossuk, megtöröljük, és négy részre vágjuk. A mandulát apró darabokra aprítjuk.
A pudingot a tasakon lévő használati utasítás szerint elkészítjük, de tej helyett 300 ml szőlőlevet teszünk bele, majd gyakori átkeverés mellet hagyjuk kihűlni. A mandulát és a citrom reszelt héját a lehűlt pudinghoz keverjük.
A kelt tésztához a lisztet az élesztővel összekeverjük, és átszitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és a konyhai robotgép dagasztó spiráljával először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 2 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen kelesztjük, míg megkel.
A megkelt tésztát egy enyhén liszttel beszórt munkalapon átgyúrjuk, majd kb. 50 x 20 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, ezután 10 x 10 cm-es négyzeteket vágunk belőle.
A pudingkrémet a négyzetek egyik felére kenjük, a szőlőszemeket rárétegezzük. A tojássárgáját a tejjel habosra keverjük, és a tésztalapok széleit megkenjük vele.
A tésztalapok üresen hagyott felét a szőlőrétegre hajtjuk, a széleket jól összenyomkodjuk.
A batyukat az előkészített tepsibe helyezzük, tetejüket a megmaradt tejes tojássárgájával megkenjük, majd a süteményt megsütjük.