Hozzávalók:
2 db hosszúkás padlizsán | 4 dl tejföl |
2 nagy fej vöröshagyma | 10 dkg reszelt sajt |
4 db zöldpaprika | 4 gerezd fokhagyma |
4 közepes nagyságú paradicsom | 1 mokkáskanál törött fekete bors |
10 dkg rizs | ízlés szerint só |
Elkészítés:
A padlizsánokat megmossuk, meghámozzuk, ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Besózzuk és hagyjuk néhány percig állni. Közben a paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és felkarikázzuk. A paradicsomot is felszeljük.
A rizst megmossuk és egy evőkanál olajon üvegesre pirítjuk, majd megsózzuk, vízzel felöntjük, lefedjük, és addig főzzük, míg be nem szívja az összes levet.
A padlizsánkarikákat papírszalvétával áttörüljük, lisztbe mártjuk és egy kis olajon mindkét oldalát megkapatjuk.
Tepsibe vagy tűzálló tálba halmozzunk egy réteg padlizsánt, kevés rizst szórunk rá, majd leöntjük a tejfölből, a maradék olajból, zúzott fokhagymából készült öntettel, amit ízlés szerint sózunk, borsozunk. Reszelt sajtot szórunk rá és megrakjuk paradicsommal, zöldpaprikával, valamint hagymakarikával. A rétegezést elölről kezdjük és addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
Figyeljünk, hogy a tetejére öntet és reszelt sajt kerüljön, amelyet zsemlemorzsával is megszórhatunk. A tepsit letakarjuk, forró sütőben 25 percig közepes lángon pároljuk. Végül a fedőt vagy fóliát levesszük róla és megpirítjuk a sajtot.